Go to Top

Najem poslovnega prostora – na kaj je treba paziti?

Najem poslovnega prostora zahteva previdnost. V kolikor se izkaže, da najet prostor ne ustreza predpisom ali pa v pogodbi niso jasno določene obveznosti in pogoji, vam to lahko prinese obilo nevšečnosti. Na kaj torej je treba biti pozoren?
Če potrebujete pravno pomoč pri urejanju najema poslovnih prostorov, se lahko povežete s pravno službo podjetja Data. Na nas se lahko obrnete tudi, če razmišljate o registraciji podjetja. Kontaktirajte nas na telefon 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si.

Brezplačno registrirajte podjetje

Najem poslovnega prostora naj bo stvar tehtnega razmisleka

Pred najemom poslovnega prostora dobro preverite:

  • Ali ustreza resnično ustreza vašim potrebam?
  • Ali ustreza predpisom za dejavnost, ki jo opravljate?
  • Ali je lokacija priročna za vaše stranke (in tudi zaposlene)?
  • Kakšna konkurenčna podjetja so že nastanjena v bližnji okolici?
  • Je znesek najema dolgoročno vzdržen za vaš proračun?

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem

Pravno svetovanje

Odprite d.o.o. – hitro in enostavno!

Najem poslovnih prostorov – kakšna je zakonodajna podlaga?

Za najemne pogodbe, ki so bile sklenjene pred 19. junijem 2021, velja Zakon o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih (ZPSPP). Za najeme poslovnih prostorov, pri katerih je bila najemna pogodba sklenjena po 19. juniju 2021, pa omenjeni zakon ne velja. V teh primerih kot zakonodajna podlaga služi Obligacijski zakonik (OZ).

Odprite s.p. na Data točki!

Najem poslovnih prostorov – kakšne so pravice in obveznosti najemnika?

Najemnik lahko najete prostore uporablja izključno za namen, ki je določen v pogodbi. Prostora ne sme oddati v podnajem brez soglasja najemodajalca. Prav tako odgovarja za vso povzročeno škodo, ki je bila v času njegove uporabe v prostoru povzročena. Poleg najemnine je najemnik za poslovne prostore dolžan plačevati tudi druge stroške, povezane z uporabo poslovnega prostora, kot so elektrika, ogrevanje, itd.

Poslovni prostori, ki jih najemodajalec odda v najem, morajo biti v skladu s pogodbenim dogovorom, v nasprotnem primeru ima najemnik pravico do odškodnine. Če so prejeti poslovni prostori v slabem stanju, mora najemodajalec poskrbeti za popravila v primernem roku. Seveda če ga najemnik na napake predhodno opozori. Če napak ne popravi, lahko najemnik od pogodbe odstopi ali pa sam izvrši popravila. Pri tem lahko zahteva povračilo stroškov oziroma jih pokrije z najemnino. Poleg tega pa lahko zahteva odškodnino za škodo, ki jo je utrpel.

Naredite informativni izračun dohodnine z našim kalkulatorjem

Najem poslovnih prostorov – ključna je najemna pogodba!

Najem poslovnih prostorov izvedite tako, da se primerno zavarujete. Pogodba o najemu naj bo obvezno pisna!  Pripravite se na pogajanja o ceni najema, trajanju najemne pogodbe, možnostih podaljšanja, pogojih vzdrževanja in morebitnih dodatnih stroškov. Predvsem dobro preverite, da so vsi dogovori in pogoji jasno zapisani v najemni pogodbi, preden jo podpišete. Po potrebi pogodbo preglejte skupaj s pravnim strokovnjakom, da se prepričate, da so vaše pravice in interesi ustrezno zaščiteni.

Kilometrina – koliko znaša v 2023?

Potrebujete pomoč pri pripravi najemne pogodbe ali bi jo radi dali v pregled? Obrnite se na pravne strokovnjake podjetja Data. Za ponudbo posveta nas pokličite na telefon 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja