Go to Top

Naj poslovna destinacija na svetu: Slovenija je med njimi!

Slovenija se je z gospodarstvom, podprtim s stabilnim finančnim sistemom, uvrstila na seznam 20 svetovnih držav, ki se jih drži sloves “poslovna destinacija”. Uvrstila se je na 20. mesto, kar je zavidljiv rezultat, na katerega smo lahko ponosni. Da tujci v Sloveniji vidijo potencial za poslovanje in dobre pogoje, ki jih država ponuja, smo malce ‘krivi’ tudi na Dati – iz dneva v dan beležimo večja in bolj tesna sodelovanja s poslovnimi strankami, ki v Slovenijo prihajajo iz tujine.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Kako dobro poznate osnove poslovanja?

Več informacij

Naj poslovna destinacija: zelena Ljubljana

Na reviji New European Economy so pripravili seznam letošnjih naj poslovnih destinacij. Kot so zapisali, nova klima evropskega gospodarstva poslovneže vabi v tujino; vse več je izobraženih ljudi, poslovnih priložnosti in finančnih spodbud, boljše finančne in politične klime ter trgovinske odprtosti.

poslovna destinacijaV Slovenijo že nekaj let prihajajo tuji poslovneži, saj v mali neokrnjeni državi prepoznajo potencial dobrega usklajevanja poslovnega in zasebnega življenja, raznolikosti, majhnih razdalj in usposobljenih ljudi. Več o tem usklajevanju poslovnega in zasebnega življenja smo pisali v prispevku Kakšno pa je vaše razmerje med delom in zasebnim življenjem?

Kot so zapisali v reviji, se slovenski finančni trg raste in utrjuje, omenjajo pa tudi program internacionalizacije. Slovenija se je na seznam uvrstila zaradi velikega privabljanja tujih vlagateljev, ki naj bi se v naslednjih letih še povečalo. Slovenski cilj je gospodarsko še bolj okrepiti, pri tem pa se opirajo na finančni program spodbud za obdobje do leta 2020. Poudarjajo, da je del vloge pri tem odigralo tudi samo glavno mesto, Ljubljana, z nazivom zelene prestolnice Evrope 2016, ki privablja čedalje več tujih obiskovalcev in dopustnikov.

Prijavite se na izobraževanje, kjer vam izdamo male in velike skrivnosti poslovanja!

Naj poslovna destinacija za IT investicije je Dublin

Barometer privlačnosti na prvo mesto umešča predvsem donosnost tujih neposrednih investicij. Na seznamu so se tako znašle destinacije od Londona prek Grenlandije do Goza. Dodajajo, da ima vsaka od držav posebno privlačnost, ki lahko na poslovanje naredi “čarobno”. Na prvo mesto se uvršča irsko glavno mesto Dublin, gre za tretjo najbolj privlačno državo za IT investicije. Vse več pa je tudi investicij drugih ved, kot so denimo življenjske znanosti, finance, proizvodnja.

Drugo mesto je zasedla prestolnica Talina, Estonija. Po besedah revije naj bi ponujala gospodarsko svobodo, od leta 2015 pa naj bi v državo priteklo že 15,9 milijarde evrov tujih investicij, med katerimi jih je bilo največ v finančnem sektorju. Nadalje se na seznam uvršča tudi Švica, ki velja za izredno konkurenčno državo in je znana po svojem “izumiteljskem duhu”, močna pa je tudi v farmacevtski znanosti ter znanosti o življenju. Naj poslovna destinacija naj bi bil za podjetniški sektor ameriški Ohio, ki pa je tudi odlična destinacija za poslovne konference in vikend odmore zaposlenih. Islandija ponuja luksuzni življenjski slog, na seznamu pa so tudi Lizbona, otok Hvar in južnoafriški Cape Town.

Na seznam 20 naj poslovnih destinacij se je uvrstila tudi Slovenija!

Klikni in deli

Slovenija na lestvici konkurenčnosti beleži napredek

Spodbudnim informacijam priča tudi uvrstitev Slovenije je na lestvico svetovne konkurenčnosti za leto 2016, ki jo objavlja švicarski inštitut za razvoj menedžmenta (IMD). Med 61 državami, ki sodelujejo v tej raziskavi letos, je zasedla 43. mesto, kar je za šest mest bolje kot lani. Slovenija je ena od tistih držav, ki so na lestvici zabeležile največji napredek, na področju vladne učinkovitosti je napredovala za sedem mest na 45. mesto, pri poslovni učinkovitosti za tri mesta na 53. mesto, prav toliko mest pa tudi na področju infrastrukture, na 30. mesto, so zapisali na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

Morda vas zanima tudi:

Vas zanima registracija podjetja v Sloveniji? Se želite samozaposliti? Morda bi imeli popoldanski s. p.? Razmišljate o ustanovitvi družbe z omejeno odgovornostjo? Sploh poznate razliko med s. p. in d. o. o.?  Naši podjetniški svetovalci so vam za vsa pojasnila na voljo na data@data.si ali na 01 600 15 30. 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja