Go to Top

Nadzor zaposlenih na spletu v službi dovolilo evropsko sodišče

Tudi slovenska podjetja se bodo odslej lahko odločila za večji nadzor zaposlenih. Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je 12. januarja 2016 odločilo, da lahko podjetja v času delovnika zaposlenih nadzorujejo njihovo spletno komunikacijo. Sodišče je razsodilo, da nadzorovanje in spremljanje aktivnosti zaposlenih na spletnih omrežjih ni sporno.

DODATNA POJASNILA SLOVENSKEGA INFORMACIJSKEGA POOBLAŠČENCA si preberite v prispevku Zasebnost na delovnem mestu pri nas varuje Ustava.

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Niste prepričani, če poznate vse zakone, ki jih morate poznati ob vstopu v poslovni svet? Kaj lahko storite, če vas obiščejo inšpektorji? Na seminarju vam svetujemo in vas seznanimo z zakonodajo, ki jo boste za uspešno poslovanje podjetja zagotovo potrebovali.

Več informacij

Tak nadzor zaposlenih ne krši pravice do zasebnosti

Sodišče je takšno odločitev sprejelo v primeru romunskega inženirja, ki je bil leta 2007 odpuščen, ker se je s pomočjo spletne aplikacije Yahoo Messenger pogovarjal tudi s svojo zaročenko in bratom. Podjetje je sicer dovolilo uporabo orodja za poslovne namene in za komunikacijo s strankami.

nadzor zaposlenih

ESPČ je ocenilo, da je nadzor zaposlenih oziroma spremljanje aktivnosti v okviru delovnika smiselno in celo razumno, saj je normalno, da delodajalci želijo, da zaposleni med delovnim časom izpolnjujejo svoje delovne naloge. Pojasnili so, da v tem primeru v podjetju pred preverjanjem spletne aplikacije romunskega inženirja niso vedeli za osebne pogovore, do konkretnega računa so dostopali s prepričanjem, da nekdanji zaposleni komunikacijo uporablja zgolj za poslovne namene.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Želite registrirati podjetje, pa ne veste, katere dejavnosti bi registrirali? Niste prepričani, koliko vas bo stala registracija podjetja? Na brezplačnem seminarju vam odgovorimo na vsa vaša vprašanja glede registracije podjetja in dejavnosti.

Več informacij

Na sodišču so zavrgli argument, na katerega se je skliceval romunski inženir. Trdil je namreč, da je podjetje z dostopanjem v spletno aplikacijo kršilo njegovo pravico do zasebnosti. Sodišče je v primeru  inženirja stopilo stopilo v bran romunskim sodiščem in hkrati dovolilo, da so se osebni pogovori iz spletne aplikacije Yahoo Messenger uporabili kot dokazni material proti nekdanjemu zaposlenemu.

 Zakaj se podjetja odločajo za nadzor zaposlenih?

Podjetja lahko svoje zaposlene nadzirajo z različnimi metodami, s katerimi lahko spremljajo aktivnost in lokacijo zaposlenih na delovnem mestu.

Evropsko sodišče za človekove pravice je dosodilo v prid nadzoru zaposlenim med delovnikom.

Klikni in deli

Številne raziskave so pokazale, da uporaba interneta med službenim časom v 30 do 40 odstotkih ni povezana z delom. Mnogi podjetniki in delodajalci zato menijo, da lahko s spremljanjem aktivnosti zaposlenih in nadzorom opravljanja obveznosti povečajo produktivnost zaposlenih in hkrati zaščitijo poslovanje podjetja.

V skladu s sodbo evropskega sodišča bodo lahko delodajalci spletno komunikacijo v službenem času in na službenih računalnikih nadzirala vsa podjetja v državah, ki se so ratificirala Evropsko konvencijo varstvu človekovih pravic, saj morajo spoštovati odločitve ESČP, je še poročal TheGuardian.com.

Vir: TheGuardian.com

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja