Go to Top

Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Za uporabo stavbnega zemljišča se plačuje nadomestilo. Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča je dolžan plačevati neposredni uporabnik zemljišča oziroma stavbe ali dela stavbe. Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča se plačuje od površine nezazidanega zemljišča ali od stanovanjske površine oz. poslovne površine objekta. Neposrednemu uporabniku zemljišča ni potrebno vlagati napovedi oz. izpolnjevati kakšnega drugega obrazca. Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča določi davčni organ po uradni dolžnosti, na podlagi podatkov občine.

Ste neposredni uporabnik zemljišča in ste dolžni plačati nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča? Uredite nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča v skladu z zakonom, FURS namreč poostreno ukrepa.

Informativni izračun dohodnine

Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča v Mestni občini Ljubljana

Mestna občina Ljubljana je objavila javni poziv o razgrnitvi podatkov za odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča in poziv k priglasitvi sprememb podatkov v zvezi z odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za leto 2018. Do 31.1. 2019 lahko sporočite morebitne spremembe neposrednih uporabnikov nepremičnin ter ostale podatke (npr. površina stavbnega zemljišča, komunalna opremljenost), ki so pomembni za odmero nadomestila za uporabo stavnega zemljišča. Javni poziv je namenjen vsem neposrednim uporabnikom zemljišč oz. stavb ali delov stavb na območju Mestne občine Ljubljana. V primeru, da podatkov ne boste sporočili oz. sporočili sprememb, bo Mestna občina Ljubljana (MOL) uporabila podatke iz uradnih evidenc.

Pravni nasvet

Odločba o nadomestilu uporabe stavbnega zemljišča

Davčni organ bo na podlagi prejetih podatkov občine nato izdal odločbo o nadomestilu uporabe stavbnega zemljišča v obliki plačilnega naloga. Odločbo o nadomestilu stavbnega nadomestila boste prejeli do 31. marca oz. v roku 3.mesecev po prejemu podatkov s strani občine. Zoper odločbo o odmeri nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča je mogoče vložiti pritožbo na Finančno upravo Republike Slovenije v zakonitem roku.

Informativni izračun plače

Ali so na občini uporabili pravilne podatke za odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča ter jih posredovali Finančni upravi Republike Slovenije? Ali še vedno lahko vložite pritožbo pri Finančni upravi Republike Slovenije?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja