Go to Top

Na skoraj sto tisočih registrskih računih je ostalo še 67 milijonov evrov

Do zadnjega delovnega dne pred vključitvijo v T2S je na ukinjenih registrskih računih ostalo za manj kot en odstotek prvotne ocenjene vrednosti premoženja – gre za skoraj sto tisoč računov, na katerih je dobrih 67 milijonov evrov.

izobraževanje

Financirajte svoje poslovanje in naložbe z mikrokrediti

Potrebujete finančna sredstva za vaše poslovanje in naložbe?

Več informacij

Zaradi priprav na uveljavitve enotnih standardov izvajanja korporacijskih dejanj na vrednostnih papirjih, povezanih z vključitvijo v evropsko poravnalno platformo T2S, je v letu 2016 intenzivno tekel tudi postopek ukinjanja več kot 273.000 registrskih računov, pišejo na KDD.

Prijava na delavnico

registrskih računihNa registrskih računih je bilo v začetku leta 2016 še za več kot 7,7 milijard evrov ocenjene vrednosti premoženja. 3. februarja 2017 je bil zadnji dan pred vključitvijo v T2S. T2S je enotna evropsko poravnalno platformo, kamor se je vključila slovensko poslovanje z vrednostnimi papirji. Vključitev prinaša, kot pišejo, višjo stopnjo integracije in harmonizacije z evropskim okoljem.

Na ukinjenih registrskih računih, ki so jih sedaj nadomestili prehodni računi, je ostalo za manj kot en odstotek prvotne ocenjene vrednosti premoženja. Ta odstotek predstavlja natančneje 67.275.716 evrov, številčno pa je teh računov ostalo še 99.675.

V procesu ukinjanja registrskih računov je svoje vrednostne papirje opustilo 27.016 imetnikov. Pisali smo že o tem, kaj ste ob ukinitvi lahko naredili z delnicami. Več v Registrski računi se ukinjajo – kam z delnicami?

Prijava na delavnico

V primeru, da imate odprt registrski račun (oziroma ste ga imeli) pri KDD in s tem niste storili nič, bodo vaši papirji preneseni na sodni depozit in po petih letih bodo postali last države. Če vrednost papirjev ni večja kot 100 evrov, če ne kotirajo na borzi in če vam od leta 2014 naprej niso prinesli dividend ali obresti, pa ob tem lahko nastanejo stroški postopka na sodišču. V sporočilu za javnost pišejo, da je takšnih računov skoraj 72 tisoč (od skupno okoli 99 tisoč).

Potrebujete finančno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Denarna izplačila iz vrednostnih papirjev bodo odslej prejeli samo tisti imetniki vrednostnih papirjev, ki imajo vrednostne papirje na računih, odprtih pri članih KDD, so še zapisali.

Več:

Prijava na delavnico

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja