Go to Top

Registrski računi se ukinjajo – kam z delnicami?

Konec leta prinaša novost glede vaših morebitnih delnic – registrski računi bodo namreč ukinjeni. Za več kot 200.000 potrošnikov to pomeni, da se morajo do takrat odločiti, kaj storiti z vrednostnimi papirji, ki jih še hranijo na računih. Nobena od rešitev sicer ne bo zastonj, a z informirano izbiro lahko pri stroških prihranite.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Postanite najboljši pri poslovanju vašega podjetja!

Več informacij

Registrski računi Podatki Centralne klirinško depotne družbe (KDD) kažejo, da je število potrošnikov, ki se morajo do konca leta odločiti, kaj storiti, zelo veliko. Letos poleti je bilo odprtih še dobrih 240.000 registrskih računov, vrednost sredstev na njih pa je bila 732 milijonov evrov. Slaba polovica imetnikov ima v lasti le manjšo količino papirjev, vrednih manj kot 100 evrov, veliko pa je tudi takšnih z vrednostmi okoli  3.000 evrov, pišejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Prijava na izobraževanje

Številni potrošniki se na tem mestu torej zdaj sprašujejo, kaj storiti z vrednostnimi papirji. Za začetek bo najbolje, da preverite, če sploh imate registrski račun z vrednostnimi papirji. Večina lastnikov je to informacijo septembra že prejela na dopisu KDD, kljub temu pa lahko še vedno brezplačno prosite za izpis stanja na svojem registrskem računu.

Imam registrski račun, kaj lahko storim?

  • Papirje lahko obdržite. To storite tako, da pri enem izmed ponudnikov odprete trgovalni račun in delnice hranite tam.
  • Papirje lahko prodate. Če ne želite borznoposredniški hiši vsako leto plačevati stroškov, te lahko prodate. Prodajo pa lahko izvedete le prek trgovalnega računa, kar pomeni, da račun odprete in takoj zatem zaprete.
  • Papirjem se lahko odpoveste. Če so vaši vrednostni papirji vredni manj, kot so stroški prodaje in ne pričakujete povečanja njihove vrednosti, je morda najbolj smiselno, da se jim odrečete z overjenim podpisom (strošek približno tri evre). Postali bodo last države.
  • Ne storite nič. V tem primeru bodo vaši papirji preneseni na sodni depozit in po petih letih bodo postali last države. A pozor; če vrednost papirjev ni večja kot 100 evrov, če ne kotirajo na borzi in če vam od leta 2014 naprej niso prinesli dividend ali obresti, ob tem nastanejo stroški  postopka na sodišču in sodno takso v višini 15 odstotkov vrednosti papirjev oziroma največ 410 evrov na leto, še opozarjajo na ZPS.

Prijava na izobraževanje

Registrski računi se ukinjajo – kam z delnicami?

Klikni in deli

ZPS piše tudi o tem, pri katerem ponudniku se najbolje izplača storiti prenos in kdaj se delnicam odpovedati.

O tem, da se registrski računi ukinjajo, smo že pisali v Imate registrski račun? Prenesite račune, saj jih kmalu ne bo več!

Prijava na izobraževanje

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja