Go to Top

Mit ali dejstvo o koronavirusu?

Mit o koronavirusu je v zadnjih mesecih zaokrožil v javnosti. Svetovna zdravstvena organizacija je objavila dejstva in z njimi “razbila” marsikateri “korona mit”.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Je vaše podjetje investiralo v nakup zaščitne opreme? Veste, da lahko za te stroške pridobite do 100% povračilo s strani države? Poleg tega pa imate delodajalci še vedno na voljo državne ukrepe za pomoč gospodarstvu. Jih še ne poznate? Vabljeni na naš brezplačni webinar!

Informativni izračun plače

Miti in dejstva o koronavirusu

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)je na svoji spletni strani objavila seznam mitov in dejstev povezanih s koronavirusom. Zagotovo ste že slišali za katerega izmed njih! Kateri mit o COVID-19 je torej razbit?

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Mit: Uporaba zaščitnih mask tudi pri športnih aktivnostih

Uporabo zaščitnih mask WHO med vadbo odsvetuje, saj lahko maske zmanjšajo sposobnost dihanja. Znoj namreč masko hitreje navlaži, kar otežuje dihanje in spodbuja rast mikroorganizmov. Pomemben preventivni ukrep med vadbo je vzdrževanje fizične oddaljenosti vsaj enega metra od drugih.

Mit: Virus se prenaša tudi s čevlji

Verjetnost, da bi se virus obdržal na čevljih in okužil osebo, je zelo majhna. WHO pa kljub temu svetuje previdnost še posebej v domovih z majhnimi otroci, ki se plazijo in igrajo na tleh. WHO priporoča, da čevlje pustite pred vhodom v stanovanje. Tako boste preprečili stik otroka z umazanijo ali kakršnimi koli odpadki, ki bi jih lahko nosili na podplatih čevljev.

Dejstvo: COVID-19 povzroča virus, ne pa bakterije

Virus, ki povzroča COVID-19, izhaja iz družine virusov, imenovanih “Coronaviridae”. Antibiotiki ne delujejo proti virusom. Posamezniki, ki zbolijo za COVID-19, lahko razvijejo tudi bakterijsko okužbo, ki se smatra kot zaplet. V tem primeru lahko antibiotike priporoči lečeči zdravnik.

Mit: Dolgotrajna uporaba zaščitnih mask lahko povzroči zastrupitev s CO2

Dolgotrajna uporaba medicinskih mask je lahko neprijetna, vendar ob pravilnem nošenju ne povzroča niti zastrupitve s CO2 niti pomanjkanja kisika. Medtem ko nosite medicinsko masko, se prepričajte, da se pravilno prilega in da je dovolj tesna, da lahko normalno dihate.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Dejstvo: Večina ljudi, ki zbolijo za  COVID-19, okreva

Večina ljudi, ki zbolijo COVID-19, ima blage ali zmerne simptome in si opomore. Če imate kašelj, vročino in težave z dihanjem, pravočasno poiščite zdravniško pomoč.

Dejstvo: Pitje alkohola ne ščiti pred COVID-19

Uživanje alkoholnih pijač z visokim deležem alkohola ne ščiti pred COVID-19. Škodljiva uporaba alkohola poveča tveganje za zdravstvene težave.

Mit: Toplotni skenerji zaznajo okužbo s COVID-19

Toplotni skenerji so učinkoviti pri odkrivanju posameznikov s povišano telesno temperaturo. Ne morejo pa zaznati dejanske okužbe s COVID-19. Vzrokov za povišano telesno temperaturo je namreč veliko.

Mit: Zdravila so že na voljo

Trenutno raziskovalci na svetovni ravni tekmujejo, kdaj bo prvi razvil zdravilo priti COVID-19. Trenutno poteka več testiranj vendar za zdaj še ni zanesljivih ni dokazov, da bi hidroksiklorokin ali katero koli drugo zdravilo lahko pozdravilo ali preprečilo COVID-19. Zloraba hidroksiklorokinina lahko povzroči resne stranske učinke in bolezni ali celo privede do smrti.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Mit: Dodajanje pekočih začimb zmanjšuje možnost okužb s COVID-19

Pekoča paprika, česen v vaši hrani, čeprav zelo okusna, ne more preprečiti ali ozdraviti COVID-19. Najboljši način, da se zaščitite pred novim koronavirusomje, da se držite vsaj 1 meter stran od drugih in si pogosto in temeljito umivate roke. Za vaše splošno zdravje je koristna tudi uravnotežena prehrana, zadostna hidracija, redna športna aktivnost ter zadostna količina spanja.

Mit: Muhe so prenašalke COVID-19

Do danes ni nobenih dokazov, da bi muhe prenašale virus. Virus, ki povzroča COVID-19, se širi predvsem kapljično. Torej, ko okuženi človek kašlja, kiha ali govori. Okužite se lahko tudi tako, da se pred umivanjem rok dotaknete kontaminirane površine in nato dotaknete oči, nosu ali ust.

Dejstvo: Vnos razkužila v telo vas ne ščiti pred COVID-19

Pred časom je predsednik ZDA razburil z izjavo, da pitje razkužila ščiti pred COVID-19. To je seveda le mit! Vnos razkužila v telo vas ne bo zaščitil pred COVID-19 in je lahko nevaren. Te snovi so lahko strupene, če jih zaužijete in povzročijo draženje in poškodbe kože in oči. Belilo in razkužilo je treba uporabljati previdno samo za razkuževanje površin. Ne pozabite, da je potrebno klor (belilo) in druga dezinfekcijska sredstva hraniti izven dosega otrok.

Mit: Za pojav COVID-19 je krivo 5G omrežje

Virusi ne morejo potovati po radijskih valovih / mobilnih omrežjih. COVID-19 se širi v mnogih državah, ki sploh nimajo 5G mobilnih omrežij.

Mit: Izpostavljanje temperaturam višjim od 25 stopinj ščiti pred COVID-19

Izpostavljanje soncu ali temperaturam nad 25°C vas ne ščiti pred COVID-19. Virus COVID-19 se namreč širi tudi v vročem in vlažnem podnebju.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Dejstvo: Okužba s COVID-19 ne pomeni, da boste za vedno okuženi

Večina ljudi, ki se okužijo s COVID-19, izloči virus iz svojih teles.

Mit: Lahko 10 sekund zadržite dih? Potem niste okuženi!

Če lahko zadržite dih 10 sekund ali več, ne da bi kašljali ali čutili nelagodje, to še ne pomeni, da niste okuženi. Najpogostejši simptomi okužbe s COVID-19 so suh kašelj, utrujenost in vročina. Posamezniki lahko razvijejo težje oblike bolezni, kot je pljučnica. Najboljši način za potrditev, ali ste okuženi, je testiranje.

Dejstvo: Hladno vreme in sneg ne moreta “ubiti” COVID-19

Ni razloga za mit, da lahko hladno vreme ubija nov koronavirus ali druge bolezni. Normalna temperatura človeškega telesa ostaja od 36,5°C do 37°C, ne glede na zunanjo temperaturo ali vreme.

Mit: COVID-19 prenašajo komarji

Do danes ni dokazov, da bi lahko novi koronavirus prenašali komarji. Gre za respiratorni virus, ki se širi predvsem kapljično. Kapljice nastanejo, ko okuženi človek kašlja ali kiha, ali skozi kapljice sline ali izcedek iz nosu.

Mit: Sušilniki rok so v boju s COVID-19 učinkoviti

Sušilniki rok niso učinkoviti pri ubijanju virusa COVID-19. Če se želite zaščititi, si roke pogosto temeljito umijte in razkužite. Ko so roke očiščene, jih temeljito posušite.

BRUTO NETO PLAČA

Dejstvo: UV sijalke ne smete uporabljati za razkuževanje rok ali drugih predelov vaše kože

UV-sevanje lahko povzroči draženje kože in poškoduje vaše oči.

Dejstvo: Cepiva proti pljučnici ne ščitijo pred virusom COVID-19

Cepiva proti pljučnici, na primer cepivo proti pnevmokokom in cepivo proti gripi tipa H (Hib), ne zagotavljajo zaščite pred novim koronavirusom. Virus je tako nov in drugačen, da potrebuje svoje cepivo.

Mit: Izpiranje nosu s fiziološko raztopino preprečuje COVID-19

Ni dokazov, da bi redno izpiranje nosu s fiziološko raztopino zaščitilo ljudi pred okužbo z novim koronavirusom. Obstaja nekaj omejenih dokazov, da lahko redno izpiranje nosu s fiziološko raztopino ljudem hitreje opomore od prehlada. Vendar pa ni bilo dokazano, da redno izpiranje nosu preprečuje okužbe dihal.

Dejstvo: Z virusom COVID-19 se lahko okužijo ljudje vseh starosti

Z virusom COVID-19 se lahko okužijo starejši in mlajši ljudje. Starejši ljudje in ljudje z že obstoječimi zdravstvenimi stanji, kot so astma, diabetes in srčne bolezni, so bolj ranljivi in dovzetni za težji potek bolezni.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja