Go to Top

Mirna dejavnost – kaj je to in kje se lahko opravlja?

Mirna dejavnost – poznate ta izraz? Slišimo ga, ko hoče posameznik opravljati dejavnost v večstanovanjski stavbi. V kolikor želite preveriti, če izpolnjujete pogoje za opravljanje mirne dejavnosti ali pa brezplačno registrirati podjetje, nas pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Brezplačno registrirajte podjetje

Mirna dejavnost – kaj je to?

Stanovanjski zakon določa naslednje: etažni lastnik v večstanovanjski stavbi lahko svoje stanovanje uporablja tudi za izvajanje dejavnosti, a le če izpolnjuje pogoje. Med drugim to, da mora biti dejavnost, ki jo opravlja, mirna. To pomeni, da ne sme motiti sosedov ali ostalih stanovalcev ali povzročati čezmerne obremenitve skupnih delov stavbe, kadar gre za večstanovanjsko stavbo.

Izračunajte si plačo

Odprite s.p na Dati

Mirna dejavnost – se jo lahko opravlja v celem stanovanju?

Stanovanjski zakon (SZ-1) pravi, da je dejavnost mogoče opravljati le v delu stanovanja in ne v stanovanju kot celoti, saj je le-to namenjeno stanovanjski rabi. Če se bo dejavnost izvajala v delu stanovanja večstanovanjske stavbe, bo podjetnik potreboval soglasje solastnikov, ki imajo več kot tri četrtine solastniških deležev v bloku ali stanovanjski hiši. Potrebno bo tudi soglasje etažnih lastnikov vseh stanovanj, katerih zidovi ali stropi mejijo z njegovo stanovanjsko enoto. Ob pričetku opravljanja dejavnosti bo moral o tem obvestiti upravnika. Če je podjetnik najemnik stanovanja, rabi še pisno privoljenje lastnika stanovanja.
V kolikor opravljate mirno dejavnost brez ustreznih dovoljenj, jo lahko stanovanjski inšpektor prepove ali pa izreče globo. Slednja utegne znašati od 500 do 1200 evrov!

S.p. prispevki 2023

Kaj pa, če podjetnik želi opravljati mirno dejavnost v celotnem stanovanju?

V tem primeru je stanovanju potrebno spremeniti namembnost v poslovni namen in ga spremeniti v poslovni prostor. A podjetnik mora najprej ugotoviti, ali je sprememba stanovanjskega prostora v poslovni prostor sploh mogoča. Med drugim je potrebno opraviti tehnični pregled prostorov in pridobiti dodatna dovoljenja.

Odprite d.o.o.

Registracijo mirne dejavnosti opravite na Data točki!

Da začnete opravljati mirno dejavnosti, je potrebno registrirati podjetje. Postopek registracije s.p. ali d.o.o. lahko brezplačno opravite na Data točki! Če imate glede opravljanja svoje dejavnosti še kakšno dilemo, pa jo lahko razrešite s svetovalci podjetja DATA. Za več informacij pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Prijavite se na novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja