Go to Top

Minimalna neto plača se bo verjetno dvignila

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak se zavzema za to, da bi se minimalna neto plača leta 2018 dvignila nad prag tveganja revščine. Plače so v marsikaterem sektorju nizke, kljub temu pa lahko ob službi dodatno zaslužite. Vaše hobije lahko spremenite v dobičkonosen posel. Kako? To izveste na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Potrebujete dodaten zaslužek? Kako vam lahko pri tem koristijo vaši hobiji?

Več informacij

Stopnja tveganja revščine v Sloveniji je bila po zadnjih podatkih statističnega urada (SURS), ki se nanašajo na leto 2016, 13,9-odstotna. To pomeni, da je z dohodkom pod pragom tveganja revščine živelo približno 280.000 ljudi. Mesečni prag tveganja revščine je lani znašal 616 evrov za odraslo osebo. Za štiričlansko družino pa 1.294 evrov. Glede na to, da je lani minimalna neto plača znašala 604,32 evra, je bil prag tveganja revščine 12 evrov nad minimalno plačo.

Prijava na izobraževanje

Minimalna neto plača nad prag tveganja revščine

Ministrica dr. Anja Kopač Mrak je napovedala, da se bo minimalna plača v letu 2018 dvignila nad prag tveganja revščine. Na ministrstvu za delo pa naj bi v kratkem pripravili tudi predlog za dvig denarne socialne pomoči za samske osebe. Ta trenutno znaša 297 evrov.

minimalna neto plača

Z letošnjim letom se je sicer minimalna neto plača že zvišala. Na to je spomnila tudi ministrica na nedavnem srečanju humanitarnih organizacij. Kot je dejala, minimalna neto plača znaša 614 evrov, povprečna neto plača pa 1050 evrov. Ima pa dve tretjini zaposlenih plačo, ki ne presega povprečne.

 

Ste si plačo že izračunali s pomočjo našega kalkulatorja? 

Informativni izračun plače

Kot so nam pojasnili na ministrstvu za delo, se je ob usklajevanju zneska minimalne plače v zadnjih dveh letih ter ob nezadovoljstvu socialnih partnerjev izpostavila potreba po vnaprej dogovorjeni formuli za izračun minimalne plače. Na ta način bi določili ustrezno višino minimalne plače, ki bi zagotovila dostojno življenje vsem njenim prejemnikom, lažje pa bi bilo tudi njeno vsakoletno usklajevanje.

Na podlagi sklepa, ki ga je sprejel odbor državnega zbora za delo konec junija, vlada pripravlja formulo, na podlagi katere bi se izračunala minimalna neto plača.

“Trenutno je predlog za določitev zneska minimalne plače še v pripravi in se usklajevanja s socialnimi partnerji še niso začela. Vsekakor pa si želimo, da bo formula za izračun minimalne plače dogovorjena še pred naslednjim usklajevanjem,” so nam povedali na ministrstvu.

Če se zviša minimalna neto plača, naj se tudi pokojnine

Če se bo zvišala minimalna neto plača, se mora tudi minimalna pokojnina, pa pričakuje Karl Erjavec. Kot je napovedal za STA, bo DeSUS zahteval, da se nad prag tveganja revščine dvigne tudi minimalna starostna pokojnina. Ta po zadnji spremembi pokojninskega zakona za upokojence s polno pokojninsko dobo znaša 500 evrov.

Komentarjev (3)

 • Zdenka kranjc 21. oktobra 2017 - 19:04 Odgovori

  Kako v mojem podjetju sem dobila z vsemi dodatki in malico 650 eur imam 39 let delovne dobi in delam 40 ur na teden

  • Manca Borko Grimšič 9. Novembra 2017 - 9:36 Odgovori

   Pozdravljeni, v prispevku govorimo o načrtovanem dvigu minimalne plače. V zvezi z vašo plačno listo se lahko posvetujete v svoji kadrovski službi, za plačljivo svetovanje v zvezi z računovodskimi vprašanji pa nam lahko pišete tudi na data@data.si. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Radmila Milosevic 10. Novembra 2017 - 19:21 Odgovori

  Zato,ker se vsi odpovemo dodatni splosni olajsavi in nam minimalna placa ni 604 ampak 567 eur. A če se ne odpovemo olajsavi placamo maja dohodnino okrog 350. Tko jo na obroke… Tko nam je… Revez je revez…

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja