Go to Top

Menjava hrvaških kun – kje jih še lahko zamenjamo?

Menjava hrvaških kun

Menjava hrvaških kun – s 1.1.2023 Hrvaška uvaja evro. Do kdaj bo možna menjava hrvaških kun v Sloveniji? Kako dolgo pa jih bomo lahko zamenjali še na Hrvaškem? Mimogrede, pri nas lahko rezervirate termin za ustanovitev podjetja! To lahko storite prek spletnega obrazca ali nas pokličete na 01/600-1530!

Odprtje s.p. – hitro, enostavno in brezplačno na DATA točki!

Menjava hrvaških kun v Sloveniji

Hrvaška se s 1.1.2023 pridružuje evrskemu območju in uvaja evro kot uradno valuto. Menjava hrvaških kun v evro je določena v menjalnem razmerju 7,5345 kune za 1 evro. V Sloveniji se lahko menjava hrvaških kun brez provizije opravi od 1.1.2023 do 28.2.2023 na blagajni Banke Slovenije. Največja vsota, ki jo lahko posameznik zamenja na dan je omejena na skupni znesek 8 tisoč hrvaških kun. Možna bo le menjava bankovcev. Ali je menjava hrvaških kun in pod kakšnimi pogoji možna tudi pri ostalih bankah oz. hranilnicah pa je odvisno od poslovne odločitve posameznih bank.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Kaj pa na Hrvaškem?

Kako bo pa potekala menjava hrvaških kun na Hrvaškem? Po 1.1.2023 bodo banke na Hrvaškem menjevale hrvaške kune v evro brez provizije po največ sto kosov bankovcev in sto kosov kovancev za kuno. Za večje količine pa bodo lahko zaračunale provizijo – lahko pa tudi ne – to bo odvisno od poslovne politike posamezne banke. Menjava hrvaških kun bo pri naših južnih sosedih možna še celo leto 2023. Menjava bo možna tudi na enotah hrvaške finančne agencije (Fina) ter v poslovalnicah hrvaške pošte. Hrvaška centralna banka (HNB) pa bo bankovce hrvaških kun menjavala brez časovne omejitve. Kovance pa bo na HNB možno zamenjati do konca leta 2025.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Hrvaški bankomati se posodabljajo

Menjava hrvaških kun povzroča tudi nekaj zmede pri posodabljanju bankomatov na Hrvaškem. Teh je več kot 4000. Zaradi prilagoditev ob uvedbi evra pa vsi ne bodo delovali ves čas. Do najpozneje 15. januarja 2023 bi naj vsi bankomati delovali normalno in izdajali evrske bankovce. Prve tri mesece leta 2023 bodo bankomati izdajali zgolj bankovce za 10 in 20 evrov. Od aprila naprej pa bodo začeli izdajati tudi bankovce za 50 evrov. Menjava hrvaških kun z evrom sicer na Hrvaškem poteka v treh fazah. Od 5.9.2022 je bilo obvezno prikazovanje dvojnih cen. Druga faza bo od 1.1. do 14.1.2023, ko bo obdobje dvojnega obtoka. V tem času bo možno plačilo s kunami ali evri. Vračilo denarja bo zgolj v evrih. Od 15.1.2023 pa se bo začela tretja faza. Takrat bo evro edino uradno plačilno sredstvo na Hrvaškem.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja