Go to Top

Martinovo – 11. novembra mošt postane vino!

Martinovo letos v četrtek, 11. novembra

Martinovo je v bistvu god svetega Martina. Velja za dan, ko se mošt spremeni v vino. Letos tradicionalna martinovanja zaradi slabe epidemiološke slike odpovedujejo.

Informativni izračun plače

Martinovo – ukvarjanje z vini kot podjetniška ideja

Preden pregledamo tematiko okrog martinovega poglejmo, kako bi lahko ukvarjanje z vini bila podjetniška ideja. Slovenija slovi kot vinorodna dežela in dejavnosti povezani z vini so pogoste tudi pri registraciji podjetij, ki jih registrirate na naši DATA točki.

Želite ustanoviti s.p.?

Če želite proizvajati vina, boste registrirali dejavnost proizvodnja vina iz grozdja (SKD 11.020). Znotraj te dejavnosti lahko proizvajate vina, peneča vina ter mlada vina. To dejavnost registrirate tudi, če mešate, čistite ali stekleničite vina. Prav tako lahko znotraj te dejavnosti proizvajate vina, ki so brezalkoholna in nizkoalkoholna. Na drugi strani med dejavnost vinogradništvo (01.210) spada pridelovanje grozdja (namizno ali za predelavo). Za detajlnejše svetovanje glede dejavnosti in ukvarjanja z vini vam priporočamo, da se za termin dogovorite z našim podjetniškim svetovalcem. Pokličete lahko na 01-600/1530 ali nam pišete na elektronski naslov [email protected].

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

podjetniško svetovanje

PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Martinovo – ime po svetem Martinu

Korenine martinovanja naj bi izhajale že iz keltskega praznika, ki se je poklonil rodovitnosti jesenskega časa na poljih in vinogradih. Sveti Martin je bil cerkveni konjeniški častnik v Galiji, ki je kasneje postal škof. Bil naj bi skromen in dobrega srca. Legenda pravi, da naj bi zaradi svoje skromnosti zavrnil škofovsko mesto ter se skril med gosi. Te so ga izdali z gaganjem in prav zaradi tega naj bi se za martinovo tradicionalno pripravljala gos.

Informativni izračun za normirance

Martinovo – tradicionalna martinovanja tudi letos v veliki večini odpovedana

Ker na martinovo po stari navadi iz mošta nastane vino, ga na ta dan po vsej Sloveniji krstimo. Pri nas je martinovo velik ljudski praznik, saj je skoraj vsak sedmi Slovenec ukvarja z vinogradništvom! Mogoče tudi vi razmišljate o proizvodnji vina? Lahko je to tudi vaša odskočna deska v podjetniške vode!  Ob tem prazniku običajno potekajo velika javna martinovanja na prostem. Zaradi slabih epidemioloških razmer in zaostrovanja ukrepov pa so ta letos odpovedana.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Martinovo – tradicionalne jedi in dobrote

Kljub vsemu pa lahko martinovo tudi letos praznujete v ožjem družinskem krogu. Poleg praznovanja nove vinske letine ima martinovo tudi svoje tradicionalne jedi. Najbolj značilna jed je pečena gos oz. raca z mlinci in dušenim rdečim zeljem.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja