Go to Top

Bi proizvajali vino? Imate že kakšen sod na voljo?

Bi proizvajali vino? Imate že kakšen sod na voljo? - Data d.o.o.

Prav vsi se takole pozno v letu poigravajo z rekom »Mlado vino je potrebno porabiti do novega leta!«. A nekateri med vami se tudi dejansko srečate s situacijo iz vidika nekoga, ki gleda na vino kot njegov izdelek in ponos. Tako bi Vas v tem sestavku podučili o zahtevah za proizvodnjo domače kapljice in zakonskih podlagah, ki to starodavno dejavnost urejajo.

Informativni izračun plače

Vino in registracije primerne dejavnosti

Bi proizvajali vino? Imate že kakšen sod na voljo?Če želite proizvajati vina morate imeti registrirano dejavnost »Proizvodnja vina iz grozdja« (SKD 11.020), med tem ko je pridelovanje grozdja, takega za predelavo ali namiznega, vpisano pod dejavnost »Vinogradništvo« (01.210). V kolikor boste registrirali prvo dejavnost, lahko znotraj te proizvajate vina, peneče vina in mlada vina. To dejavnost registrirate tudi če izključno mešate, čistite ali stekleničite vina ali če proizvajate nizko- ali brez-alkoholna vina. Sadno vino se proizvaja pod dejavnost »Proizvodnja sadnih vin in podobnih fermentiranih pijač« (SKD 11.030) in tu so vključene tudi medice, jabolčnik, hruškovec, riževo vino in prošek.

Se poigravate z idejo o svojem poslu?

Pri nas lahko ustanovite d. o. o. ali pa se odločite za ustanovitev s. p..

Postopek je enostaven in brezplačen. Pri njem je pomembno predvsem to, da pravilno izberete dejavnosti, s katerimi se boste v vašem podjetju ukvarjali.

In ne pozabite: dober računovodja je pametna naložba.

 

Aromatizirana vina, kot je naprimer vermut, pa se vključuje v »Proizvodnja aromatiziranih vin iz grozdja« (SKD 11.040).

V kolikor pa ni vino tisto s čimer se ukvarjate ampak raje proizvajate žgane pijače, kot npr. slivovke, sadjevca, viski, vinjak, brinovec, grenčice, likerji, medeno žganje ipd., pa boste potemtakem registrirali »Proizvodnja žganih pijač« (SKD 11.010).

V kolikor se ukvarjate samo s trgovino je za vina potrebno registrirati dejavnost »Trgovina na debelo s pijačami (SKD 46.340) ali »Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah s pijačami« (SKD 47.250), in v tem primeru te dejavnosti tudi vključujejo stekleničenje in etiketiranje, ki je povezano s prodajo. Pri trgovini, pa ne pozabite na registracijo »Trgovina na drobno po pošti ali po internetu« (47.910).

Ustanovitev podjetja

Vino in vpisi v zahtevane evidence

Kot če bi proizvajali kateri drug prehramben produkt, se morate za vino vpisati v evidenco. To vodi Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Za vino poleg tega tudi vpisati v register na pristojni Upravni enoti kot pridelovalci. Tako je če dajejo vino v promet ali pa v kolikor obdelujejo 0,05 ha ali več vinogradov.

Ne pozabite tudi na uporabno dovoljenje za objekt, več o temu pa izveste na lokalni Upravni enoti ali Občini.

 

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Če proizvajate vino, morate pridobiti tudi trošarinsko dovoljenje. Več o temu in trošarinskemu skladišču si preberite Zakon o trošarinah (ZTro).

 

Pravne podlage:

  • Zakon o vinu (ZVin)
  • Zakon o trošarinah (ZTro)
  • Uredba o izvajanju delov določenih uredb Skupnosti glede živil, higiene živil in uradnega nadzora nad živili
  • Pravilnik o postopku izdaje obrtnega dovoljenja in o obrtnem registru
  • Lista dejavnosti, ki se v skladu s 5. členom Obr-Z običajno opravljajo na obrtni način

Preberite tudi:

DATA d.o.o.

SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja