Go to Top

Mala in srednja podjetja so hrbtenica evropskega gospodarstva

Mala in srednja podjetja so hrbtenica evropskega gospodarstva, v poročilu o stanju tovrstnih podjetij v EU ugotavlja Evropska komisija. Poročilo vsako leto predstavi na skupščini malih in srednjih podjetnikov. Letos jo je gostil Talin.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Spoznajte poslovanje od A do Ž.

Več informacij

 Pridružite se nam na Abecedi poslovanja in izboljšajte vaše poslovanje!

Prijava na izobraževanje

V estonski prestolnici Talin je pretekli teden potekala skupščina evropskih malih in srednjih podjetij (SME Assembly). Gre za vsakoletno srečanje podjetnikov in določevalcev, ki vplivajo na poslovno okolje teh podjetij na evropski in nacionalni ravni.

Evropski statistični urad (Eurostat) med mala in srednja podjetja prišteva vsa podjetja z do 249 zaposlenimi. Takih je v nefinančnem sektorju Evropske unije (EU) 99,8 odstotka, od tega so bila skoraj vsa (93 odstotkov) mikro podjetja, torej družbe z največ devetimi zaposlenimi.

V poročilu Evropska komisija ugotavlja, da so mala in srednja podjetja v lanskem letu zaposlovala 93 milijonov ljudi, kar je 67 odstotkov vse delovne sile v nefinančnem sektorju. Mala in srednja podjetja ustvarijo polovico vrednosti trgovine z blagom znotraj EU, natančneje 51 odstotkov uvoza in 45 odstotkov izvoza.

mala in srednja podjetjaČe bi tudi vi radi odprli svoje podjetje, se oglasite na Datini VEM točki. Registracija podjetje je namreč pri nas enostavna in brezplačna. Podobno velja tudi za zaposlovanje delavcev, ki jih boste morda v nadaljevanju potrebovali. Manjši delodajalci imajo namreč manj obveznosti! 

 

Mala in srednja podjetja v Sloveniji

V Sloveniji mala in srednja podjetja predstavljajo 99,1 odstotka vseh podjetij, ki izvažajo na druge trge EU, ustvarijo pa 50,9 odstotka vrednosti tega izvoza. Za Slovenijo poročilo navaja, da je šlo malim in srednjim podjetjem v obdobju od 2012 do 2016 bolje kot velikim družbam.

V prihodnjih letih bo sicer ključni izziv za mala in srednja podjetja pomanjkanje kvalificirane delovne sile, opozarja Evropska komisija. Država bi zato morala več pozornosti nameniti dvigu spretnosti delovne sile, kar posledično pomeni, da bi morala izboljšati izobraževalni sistem. Komisija ocenjuje, da bi morala Slovenija na vseh ravneh izobraževanja v učni program vključiti podjetništvo.

Prav tako svetujejo, da se izboljšajo pogoji financiranja za mala in srednja podjetja, še posebej dostop do alternativnih virov financiranja. Država bi morala tudi aktivno podpreti digitalizacijo poslovanja ter dodatno zmanjšati administrativna bremena, še navaja Komisija.

Kaj napoveduje Evropska komisija?

Obeti za slovenska mala in srednja podjetja za obdobje od 2016 do 2018 so po ocenah Evropske komisije pozitivni. V tem obdobju naj bi mala in srednja podjetja v Sloveniji ustvarila 13.800 novih delovnih mest. Glavni motor rasti pa naj bi sicer bila mikro podjetje. Imela naj bi 12,5-odstotno rast dodane vrednosti in približno 5-odstotni dvig števila zaposlenih.

Obeti so torej pozitivni. Zakaj se nam torej tudi vi ne bi pridružili v podjetništvu? Da so začetni dvomi in skrbi povsem odveč, se prepričajte na našem izobraževanju Prednosti in slabosti samozaposlitve.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja