Go to Top

Majska brezposelnost – tokrat najnižja po letu 1990!

Majska brezposelnost je znova upadla v primerjavi z prejšnjim mesecem. Po podatkih Zavoda za zaposlovanje je bilo maja registriranih 47.186 brezposelnih, kar je najmanj po letu 1990! Kaj pa so glavni faktorji za nizko brezposelnost in v katerem sektorju je prišlo do največ zaposlovanja?

Brezposelnost med drugim nižajo tudi podjetniki. Se jim želite pridružiti? Ustanovite podjetje! V podjetju Data imamo že 32 let izkušenj s pomočjo podjetnikom! Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa kar obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Majska brezposelnost – koliko je upadla v primerjavi z aprilom?

Aprila letos je bilo na Zavodu za zaposlovanje registriranih 48.598 zaposlenih. Konec maja pa je ta številka padla na 47.186 brezposelnih. To je 2,9 odstotka oz. 1.412 brezposelnih manj, kot v mesecu aprilu.

Na novo se je maja na Zavod za zaposlovanje prijavilo 3.977 oseb. To je 4,1 odstotka več kot aprila in 2,7 odstotka več kot lanskega maja. V primerjavi za mesecem aprilom je upadlo število brezposelnih, ki so se prijavili po izteku zaposlitve za določen čas. Število brezposelnih zaradi stečajev je pa medtem zraslo za 56,7 odstotka.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

podjetniško svetovanje

 Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Majska brezposelnost – na katerih območjih je upadla največ?

Majska brezposelnost je upadla na čisto vseh območjih. Največji upad brezposelnosti so v primerjavi z aprilom zabeležili v območnih službah:

  1. Kranj: -6,5 odstotka;
  2. Koper: -5,4 odstotka;
  3. Velenje: -3,7 odstotka;
  4. Nova Gorica: -3,2 odstotka;
  5. Celje: -3,2 odstotka.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Majska brezposelnost – v katerih sektorjih je bilo ustvarjenih največ delovnih mest?

Majska brezposelnost je upadla tudi zato, ker so delodajalci v mesecu maju Zavodu za zaposlovanje sporočili 14.774 prostih delovnih mest. Ta številka je 23 odstotkov višja kot je bila v mesecu aprilu. Največ prostih delovnih so sporočili iz podjetij, ki poslujejo na področju predelovalnih dejavnosti. Sledili pa so jim čistilci, strežniki, gospodinjski pomočniki v uradih, hotelih in drugih ustanovah.

Potrebujete pomoč na področju zaposlovanja? Pravni svetovalci podjetja Data vam lahko pomagajo na vseh področjih, od pogodb o zaposlitvi od kolektivnih pogodb. Pokličite 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na plačljivo strokovno posvetovanje!

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja