Go to Top

Kuhanje žganja – da bo po predpisih

Kuhanje žganja je v več delih Slovenije nadvse priljubljena dejavnost

Kuhanje žganja oziroma njegovo prodajo uredite tako, da se ne boste bali ljubosumnega soseda, ki vas prijavi inšpekciji.

Kako morate registrirati kuhanje žganja?

Standardna klasifikacija dejavnosti žganjekuho ureja v razdelku Proizvodnje pijač. Natančneje sodi žganjekuha v dejavnost 11.010 Proizvodnja žganih pijač. Sem sodi proizvodnja žganih pijač: žganja, slivovke, sadjevca, viskija, vinjaka, brinovca, grenčic, likerjev, medenega žganja in drugega žganja. Hkrati sodi sem tudi proizvodnja mešanic žganih in drugih pijač.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Kuhanje žganja in davki

Kuhanje žganja je obdavčeno, ne glede na to, ali ga boste kuhali zase ali za prodajo. Če se odločite za kuhanje žganja, morate po Zakonu o trošarinah sami vložiti obračun trošarine. Obrazec za obračun je potrebno predložiti elektronsko preko portala e-Carina.

Pred spremembo zakona leta 2016 je bila obdavčitev vezana na kotel, sedaj pa je na dejansko proizvedeno količino žganja.

Kuhanje žganjaKot smo že pisali v prispevku Proizvajalci žganja, ne pozabite na obračun trošarine, so vse količine žganja, ki jih proizvedejo mali proizvajalci žganja, obdavčene s trošarino po znižani stopnji, ki znaša 50 odstotkov veljavne trošarine za etilni alkohol. Tako znižana trošarina je količinsko omejena na proizvodnjo največ 150 litrov 100 vol. % alkohola v davčnem obdobju. Davčno obdobje se začne 1. maja preteklega leta in konča 30. aprila tekočega leta. Napoved vložite le, če ste žganje dejansko kuhali.

Kdo je mali proizvajalec žganja?

Mali proizvajalci žganja so sicer vse osebe, ki letno proizvedejo žganje do 150 litrov 100 vol. % alkohola. Če pa presežete to količino, boste morali trošarino plačati v celoti in za celotno proizvedeno količino žganja.

Od leta 2016 ni treba več prijaviti lastništva opreme za kuhanje žganja. Proizvajalcem se tudi ni treba prijaviti v evidenco trošarinskih zavezancev. To po uradni dolžnosti stori davčni organ na podlagi oddanega obračuna trošarine.

Pravila na področju davkov in trošarin se spreminjajo, prav tako pa se razlikujejo od primera do primera. Če ste torej v dvomih, je smiselno, da za nasvet vprašate davčnega strokovnjaka. Kakovostno davčno svetovanje je namreč nepogrešljivo, tako za podjetnike kot vse druge posameznike.

Fermentiranje sadnih pijač

Če kotla nimate, pa lahko iz sadja izdelate fermentirane nežgane pijače. Za to boste morali registrirati dejavnost 11.030 Proizvodnja sadnih vin in podobnih fermentiranih pijač. Sem sodi proizvodnja jabolčnika, hruškovca, medice, vina iz rozin (prošeka) in riževega vina (sakeja).

Če je vaša dejavnost bolj obširna, razmislite o ustanovitvi svojega podjetja. Kadarkoli ga lahko odprete na Vem točki Data. To lahko storite hitro, enostavno in brezplačno. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 530 za rezervacijo termina.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja