Go to Top

Komu ste namenili donacijo dela dohodnine v letu 2018?

V letu 2018 se vas je za donacijo iz dela dohodnine odločilo skoraj pol milijona (467.980). Donacijo je sicer prejelo 5.394 različnih upravičencev, kar je 166 več kot leto pred tem. V skupnem znesku preliminarni podatki kažejo 5.040.711,97 EUR donacij, kar bi tudi predstavljalo porast na leto pred tem, ko je bilo donirano 4.599.270,79 EUR.

Informativni izračun dohodnine

Tudi upravičenci z največ prejetih donacij se niso spremenili, saj sta med prvima dvema društvo Rdeči noski in Slovenski Karitas. Nabor upravičencev je kar pester. Od društev za pomoč živalim v stiski, ekoloških društev in organizacij namenjenih mladostnikom, od reševalskih do verskih organizacij ter tudi političnih strank.

Prva izplačila bodo nakazana okrog 15. septembra 2019, naslednja izplačila pa si sledijo na tri mesece.

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Kako se vloži vloga za donacijo dela dohodnine?

Zavezanec se lahko odloči, da z donacijo financira splošno-koristne organizacije ali za financiranje izbere politične stranke in reprezentativne sindikate. Tako do 0,5 odstotkov dohodnine, odmerjene po Zakonu o dohodnini (ZDoh-2), ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni financiranju splošno-koristnih namenov in za financiranje političnih strank in reprezentativnih sindikatov.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Upravičenci, katerim se lahko nameni donacijo, so objavljeni na seznamu (z imenom oz. nazivom upravičencev in davčno številko) na spletni strani FURS. Davčni zavezanec se lahko odloči med enim ali več upravičenci. Tako lahko nameni bodisi 0,1 %, 0,2 %, 0,3 %, 0,4 % ali 0,5 % dohodnine. Seštevek vseh pa ne more presegati 0,5 %.

Vlogo za donacijo morate oddati pred 31. decembrom za tekoče leto – bodisi elektronsko preko e-Davkov, osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu.

Pravni nasvet

Potrebujete pomoč pri izračunu dohodnine? Naše podjetje ima davčne strokovnjake za vas!

V kolikor potrebujete prave davčne strokovnjake za pomoč pri izračunu dohodnine, lahko koristite pomoč našega strokovnega davčnega svetovalca. Za ponudbo in opis Vaše situacije nam pišite na e-mail data@data.si.

Naš davčni strokovnjak Vam lahko razloži širšo sliko Vaše davčne situacije in pomiri Vaše skrbi!

SPOT

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja