Go to Top

Minimalna plača 2019 – koliko bo znašala?

Minimalna plača 2019 se bo morda zvišala

Minimalna plača 2019 – Potem ko smo včeraj izvedeli, da se denarna socialna pomoč 1. januarja ne bo znižala, kot je bilo načrtovano, so se mnogi pritoževali, da je razlika med denarno socialno pomočjo in minimalno plačo prenizka. A minimalna plača 2019 se bo morda zvišala.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je namreč napovedala zvišanje minimalne plače. V skladu s koalicijsko pogodbo naj bi se minimalna plača 2019 dvignila za 4,5 odstotka. Trenutno minimalna plača znaša 842,79 evra bruto. Če bi bila višja za 4,5 odstoka ali 37,93 evra, bi to  znašalo 880,715 evra bruto.

Za izračun bruto v neto plače uporabite naš spletni kalkulator.

Informativni izračun plače

Ste med prejemniki minimalne plače tudi vi? Torej je skrajni čas, da razmislite o dodatnem zaslužku. V dober posel denimo lahko spremenite svoj najljubši hobi. Kako? To izveste na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Minimalna plača 2019: 880 evrov?

Zakon pravi, da višino minimalne plače za tekoče leto določi resorni minister, to je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. O tem se mora uskladiti s socialnimi partnerji. Nato pa morajo odločitev do konca januarja objaviti v uradnem listu. “Lahko napovem, da si bom prizadevala, da se že januarja minimalna plača dvigne za 4,5 odstotka,” je ministrica odgovorila na vprašanje, kaj bo drugo leto z minimalno plačo. Ministrica tako sledi koalicijski pogodbi, ki predvideva dvig minimalne plače po 4,5 odstotka na letni ravni.

Sicer pa koalicijska pogodba predvideva tudi izredne uskladitve pokojnin, če bo gospodarska rast še naprej tako dobra kot doslej.

Komu pripada minimalna plača 2019?

minimalna plača 2019Vsak, ki pri delodajalcu v Republiki Sloveniji dela polni delovni čas, je upravičen do plačila za opravljeno delo najmanj v višini minimalne plače. V skladu z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1) minimalna plača 2019 zajema osnovna plača delavca za določen mesec ter del plače za delovno uspešnost in dodatki, ki mu pripadajo (razen dodatka za delo preko polnega delovnega časa). Preberite, kdaj so zaposleni dolžni opravljati nadurno delo in kako nadure v podjetju urediti, da bo vse v skladu z zakonodajo.

Minimalne plača 2019 izvzema  tri dodatke za delo v posebnih pogojih dela: dodatek za nočno delo, dodatek za delo v nedeljo ter dodatek za delo na praznike in dela proste dneve po zakonu. Poleg tega v minimalno plačo tudi ni možno vštevati povračil stroškov, ki jih je delodajalec dolžan izplačati delavcu (npr. povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela, stroškov na službenem potovanju).

Višino dnevnice si lahko izračunate tudi sami, s pomočjo našega informativnega izračuna:

Informativni izračun dnevnice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja