Go to Top

Kolektivna tožba: Dobivamo celovito pravno ureditev

Z namenom preprečiti kršenje pravic posameznika v primerih množičnih oškodovanj, je vlada sprejela predlog Zakona o kolektivnih tožbah. Kolektivna tožba naj bi v prvi vrsti izboljšala dostop do sodnega varstva in zagotavljala uresničevanje pravic posameznikov, ki so kršene v primerih množičnega oškodovanja. Na Ministrstvu za pravosodje so prepričani, da bo poleg tega odvračala potencialne kršitelje od protipravnih ravnanj in da bo razbremenila sodišča zaradi prevelikega števila vloženih samostojnih tožb.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Bi tudi vi registrirali svoje podjetje?

Več informacij

Zakon bo torej posameznikom, ki jih je oškodovalo isto podjetje ali organizacija, omogočil, da zoper to vložijo skupinsko tožbo. S tem naj bi se bolje varovalo tako potrošnike kot delovno zakonodajo.V kolikor imate glede delovnopravne zakonodaje kakršno koli vprašanje, vam nudimo pravno svetovanje. Datini pravniki vam bodo kakovostno svetovali takoj po tem, ko boste izvedli postopek registracije podjetja. Dobili boste koristne nasvete o tem, kako sestaviti pogodbo o zaposlitvi, kako delavcem ustrezno odmeriti letni dopust in kako urediti izplačilo regresa.

Prijava na izobraževanje

Kako bo urejena kolektivna tožba?

kolektivna tožbaPredlog Zakona o kolektivnih tožbah uvaja in ureja kolektivno odškodninsko tožbo na način, ki bo omogočal zbiranje zahtevkov posameznikov in njihovo skupno uveljavljanje pred sodiščem v civilnem postopku. S tem se povečuje pogajalska moč potencialnih tožnikov in prispeva k učinkovitemu izvajanju sodnega varstva. Na ta način se bo namreč mogoče izogniti številnim postopkom v zvezi z zahtevki na podlagi iste pravne kršitve. Z uveljavitvijo načela aktivne vloge sodišč bo zagotovljeno, da bodo interesi oškodovancev ustrezno zavarovani v postopku.

Kolektivna tožba z omenjenim predlogom zakona v slovenskem pravu dobiva prvo celovito ureditev. Prav zato se bo kolektivna tožba najprej omogočala na področjih, na katerih obstaja večja možnost množičnih oškodovanj, pojasnjujejo na ministrstvu. In sicer se bo kolektivna tožba najprej uporabljala na področju pravic potrošnikov, pravic vlagateljev, finančnih storitev, varstva konkurence, varstva okolja in kršitev pravic delavcev.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja