Go to Top

Kmetje, pozor: novi, informativni zneski katastrskega dohodka

Objavljen je nov Zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka-ZUKD-2. Katastrski dohodek se šteje kot ocena letnega dohodka iz kmetijske in gozdarske dejavnosti in je med drugim tudi podlaga za obdavčitev.

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Ste sveži normiranec in niste povsem prepričani kakšne so vaše obveznosti?

Več informacij

Zelo pomembno je, da se kmetje z novimi zneski seznanijo prej, vsekakor pa pred koncem oktobra 2016, ko še imajo možnost izbirati način obdavčitve za naslednje leto!

Prijava na izobraževanje

Kmetje, čas imate do konca oktobra

Nov zakon prinaša novo metodologijo, ki na bolj enostaven, pregleden in stabilen način izračunava katastrski dohodek in pavšalno oceno dohodka na čebelji panj, pišejo na finančnem ministrstvu. Geodetska uprava RS (Gurs) je objavila nove, za enkrat informativne izračune katastrskega dohodka. Kmetje imajo tako do konca oktobra čas, da se odločijo o zanje ugodnejšem načinu obdavčitve dohodka za prihodnje leto.

katastrskega dohodkaKmetje se morajo namreč odločiti, če bodo v letu 2017 ostali na pavšalni obdavčitvi dohodka ali pa bodo, če bi bilo to zanje ugodneje, prešli na ugotavljanje dohodka na podlagi vodenja knjigovodstva.

Prijava na izobraževanje

Katastrski dohodek se vodi kot podatek o kmetijskem in gozdnem  zemljišču v zemljiškem katastru. Za fizične osebe, ki opravljajo kmetijsko in gozdarsko dejavnost in jim o tem ni potrebno voditi nobenih knjigovodskih evidenc, se katastrski dohodek šteje kot ocena letnega dohodka njihove dejavnosti ter se uporablja za vse javne namene (npr. za določitev davčne osnove za potrebe odmere dohodnine).

Objavljen je nov Zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka. Ta se šteje kot ocena letnega dohodka iz kmetijske in gozdarske dejavnosti.

Klikni in deli

Kdaj bodo novi zneski v veljavi?

Novi zneski katastrskega dohodka se bodo začeli pripisovati kmetijskim in gozdnim zemljiščem kot podatek v zemljiškem katastru s 1. januarjem 2017.

V letu 2017 se bodo upoštevali zneski v višini 40 odstotkov novo izračunanega katastrskega dohodka, v letu 2015 v višini 55 odstotkov in v letu 2019 v višini 75 odstotkov. Novi izračuni se bodo v polnem znesku uveljavili šele z letom 2020. Formalno bo nove zneske katastrskega dohodka določila uredba vlade, ki je v fazi sprejemanja.

Vir: Ministrstvo za finance

Pisali pa smo tudi o dejavnosti čebelarja, več si lahko preberete v Bi radi postali čebelar? Za tržno usmerjene bo vključevanje v kakovostne sheme nujno!

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja