Go to Top

Kdo ne more odpreti s. p. in d. o. o.?

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj

Spraševali ste nas, če oseba lahko odpre d. o. o. ob tem, da ima finančne dolgove, zato danes pišemo o tem, kdo ne more odpreti s. p. in d. o. o. Z letošnjim letom je v veljavo vstopil prenovljeni Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1l), ki precej zaostruje pogoje za ustanovitev podjetja.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Kakšni so pogoji za odprtje s. p. in d. o. o.? Vse informacije na enem mestu, brezplačno!

Več informacij

Prijava na brezplačno izobraževanje

Kdo ne more odpreti s. p. in d. o. o.?

Kdo ne more odpreti s. p. in d. o. o.Samozaposliti se ali odpreti družbe z omejeno odgovornostjo od 1. januarja 2016 dalje več ne morejo biti osebe, ki so:

  • bile pravnomočno obsojene na kazen zapora zaradi kaznivega dejanja zoper gospodarstvo, delovno razmerje in socialno varnost, pravni promet, premoženje, okolje, prostor in naravne dobrine ter so vpisane v kazensko evidenco Ministrstva za pravosodje (MP). Omejitev se izteče po petih letih od pravnomočne sodbe oziroma ob izbrisu iz kazenske evidence; Pred tem je bila omejitev pred ustanovitvijo podjetja le dokazilo o nekaznovanosti v RS.

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

  • bile v obdobju zadnjih 12 mesecev javno objavljene na seznamu nepredlagateljev davčnih obračunov ali so še javno objavljene na seznamu davčnih neplačnikov. Omejitev preteče, ko davčni organ izda potrdilo, da so vse obveznosti izpolnjene, potrdilo pa ne sme biti starejše od 15 dni;
  • bile z več kot 25 odstotki udeležene v kapitalu kapitalske družbe, ki je bila v obdobju zadnjih 12 mesecih na katerem od že omenjenih seznamov, tudi zanje pa se omejitev izteče z izdajo potrdila davčnega organa o izpolnitvi obveznosti zadnjih 15 dneh;

Prijava na brezplačno izobraževanje

  • v zadnjih treh letih prejele pravnomočno odločbo Inšpektorata Republike Slovenije za delo (IRSD) oziroma Finančne uprave Republike Slovenije (Furs) najmanj dvakrat z izrekom globe zaradi prekrška v zvezi s plačilom za delo oziroma prekrška v zvezi z zaposlovanjem na črno, omejitev pa preteče v treh letih od pravnomočnosti odločbe ali sodbe;
  • bile neposredno z več kot 50 odstotki udeležene v kapitalu družbe z omejeno odgovornostjo, ki je bila izbrisana iz sodnega registra brez likvidacije; omejitev se izteče po enem letu od izbrisa.

Kdo ne more odpreti s. p. in d. o. o.?

Klikni in deli

Druge omejitve pri ustanovitvi s. p.

Nekaj omejitev imajo pri odpiranju s. p. tujci iz tretjih držav. Ker sam postopek registracije ne potrebujejo posebnih dovoljenj, je v praksi pogosto zmotno prepričanje, da se tujci v Sloveniji lahko samozaposlijo brez predhodne pridobitve ustreznega dovoljenja za delo. Navedeno seveda ne drži. Več si lahko preberete v prispevku Odpiranje s. p. za tujce iz tretje države.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Druge omejitve ustavljanja d. o. o.

Ustanovitelj družbe ne more biti oseba, ki je v zadnjih treh mesecih ustanovila d. o. o. oziroma pridobila delež v d. o. o., ki ni starejši od treh let. Omejitev ne velja za srednje in velike družbe, za banke, zavarovalnice, RS, DUTB, SDH, KAD, D.S.U. Prav tako ta omejitev ne velja za d. o. o., ki ima odprt TRR, ki ni na seznamu nepredlagateljev obračunov, ki nima davčnega dolga višjega od 50 evrov ter ima vsaj en mesec neprekinjeno zaposleno osebo ali zavarovanega družbenika za vsaj polovični delovni čas.

Preberite tudi:

Za vas smo pripravili naslednja brezplačna izobraževanja, ki vam bodo pomagala pri odločitvi ob vstopu v podjetništvo:

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja