Go to Top

Kazni za samostojne podjetnike zaradi neplačevanja obveznosti

Kazni za samostojne podjetnike lahko doletijo podjetnike ob neplačevanju prispevkov, neupoštevanju pravil in zapovedanih rokov ter izogibanju urejanja splošnih davčnih obveznosti. V izogib vsem morebitnim težavam vam v podjetju DATA nudimo celotno podporo pri vašem poslovanju, že od same registracije podjetja dalje. Pokličite nas na 01/600 15 30 ali nas kontaktirajte preko e-maila data@data.si.

Ustanovite podjetje

Višina prispevkov za s.p. je tudi letos višja kot lani. Višina prispevkov za s.p. (redni oz. polni) trenutno znaša 544,04 eur, če upoštevamo minimalne prispevke za socialno varnost. Višina prispevkov za popoldanski s.p. od meseca aprila do decembra znaša skupno 93,15 eur. Poleg tega naj omenimo še plačilo akontacije dohodnine, ki jo podjetnik napove vsako leto posebej. Strošek le-te se razlikuje od posameznika do posameznika. Pomembno pa je, da ga pred napovedjo uskladi s svojo računovodjo.

Izračunajte si plačo!

Samostojni podjetnik – kazni in odgovornost za delovanje podjetja

Samostojni podjetnik se z odprtjem svojega podjetja obvezuje, da bo sam poskrbel za nemoteno delovanje svojega podjetja. Priporočljivo je, da za del poslovanja pooblasti za to usposobljene strokovnjake. Nedvomno v ta okvir sodi strokovno usposobljeno računovodstvo, ki za (na dolgi rok zanemarljiv) mesečni strošek podjetnika obvaruje pred plačevanjem visokih kazni za samostojne podjetnike. Računovodja, pooblaščen s strani podjetnika, v podjetnikovem imenu dostopa do portala E-Davki. Portal je prilagojen računovodski stroki. Le pravilno izpolnjeni podatki pa vplivajo tudi na pravilno oddane obrazce in z njimi povezane napovedi, obračune, poročila itd.

Kilometrina 2024

Potrebujete zanesljivo računoovodjo?

Koliko znašajo prispevki za s.p. 2024

Kazni za samostojne podjetnike – primer iz prakse

Poglejmo resnični primer iz prakse: letni prihodek za osebo z izmišljenim imenom Mojca, ki ima odprt popoldanski s.p., je od meseca maja do konca koledarskega leta ocenjen na 12000 eur. Mojca vodi svoj s.p. po normiranih stroških, 20% davek iz naslova dejavnosti pa znaša (skupno za obdobje maj-december) 480 eur. Poleg akontacije dohodnine bo Mojca v osmih mesecih plačala tudi prispevke – višina prispevkov za s.p. v letu 2024 za obdobje osmih mesecev torej znaša 761, 04 eur. Njenih prihodkov bo torej skupno 12000 eur, stroškov pa 1241,04 eur.

Vsak mesec v primeru prepoznega plačila prispevkov prejme kazni – opomin in zamudne obresti. Ker ni vešča upravljanja z E-Davki, se ji na njeni Kartici kopičijo obresti zaradi zamujenih rokov plačil, Mojco pa doleti tudi finančni inšpekcijski nadzor. Ne pozabite, da vsak samostojni podjetnik odgovarja s svojim premoženjem. To preprosto pomeni, da se z izvršbo lahko poseže tudi v dolžnikovo premoženje.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Kdaj izbrati strokovno računovodstvo in se izogniti kazni?

Naš odgovor je: čimprej, idealno ob odprtju s.p. . Le tako je računovodja prisoten od začetka vašega poslovanja in bo dosledno pripravljal dokumentacijo, potrebno tudi za letni obračun ob koncu koledarskega leta. Naj omenimo še, da je ob koncu koledarskega leta zaradi oddaje bilanc in letnih obračunov iskanje strokovnega računovodje velik izziv. Zato je priporočljivo, da o tem razmišljamo prej.

K stroškom samostojne podjetnice iz začetka članka prištejemo še znesek strokovno podkovanega računovodskega servisa za obdobje osmih mesecev. V tem primeru bi Mojca okvirno poslovala s prihodki v višini 12000 eur in stroški v skupni višini 1700 eur. Stroškom s strani FURS – kazni bi se ob tem izognila in tako prihranila denar. Ker se Mojca za to možnost predhodno ni odločila, je utrpela finančno izgubo.

Popoldanski s.p.

Širitev poslovanja in strokovna pomoč v izogib kazni

Mojca je po nekaj mesecih dobila novo poslovno priložnost in napovedala, da bo prihodnje leto zaslužila veliko več. Porodilo se ji je ogromno vprašanj s področja davkov in vodenja računovodstva. Spomnila se je, da je meseca maja brezplačno odprla s.p. na Točki DATA in kljub temu, da se takrat ni odločila za storitve podjetja, poklicala na 01 6001 530 ter se naročila za termin sestanka z računovodstvom. Naposled je pri Dati izbrala strokoven računovodski servis, ob podpisu pogodbe pa dobila tudi popust na svetovanje, kar ji bo prišlo še kako prav pri njeni razširitvi poslovanja.

Mojca letos posluje z visokim dobičkom, svoje poslovanje je dvignila na višjo raven, zaposlila še eno osebo, odprla spletni račun v tujini in ustanovila spletno trgovino, ki ni omejena le na Slovenijo. Edina stvar, ki jo obžaluje je to, da se za strokovno pomoč pri njeni poslovni rasti ni odločila že prej.

Prijavite se na e-novice!

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja