Go to Top

Kava se draži! Kaj je razlog za podražitev?

Kava se draži! Kaj je razlog za podražitev? - Data d.o.o.

Kava na svetovnih borzah dosega rekordne cene

Kava je še zadnja izmed številnih podražitev, ki jih beležimo v zadnjih mesecih. Poleg energentov in ostalih dobrin ter storitev, cene kave na svetovnih borzah dosegajo cene, ki jih ni bilo videti že desetletje. Te so poskočile na letnem nivoju za skoraj 80 odstotkov! Mimogrede, kako vam zveni ustanovitev lastnega podjetja? Pri nas lahko ustanovite s.p. ali d.o.o.! Postopek registracije podjetja je hiter, enostaven in brezplačen! Pokličite nas na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si za več informacij!

Informativni izračun plače

Razlog zakaj se kava draži

Kava se je v zadnjem času sicer dražila enako kot ostale mednarodne dobrine – višji transportni stroški, dražji energenti, cena nafte, višji stroški obratovanja za kavarne ipd. Vendar se je kava občutno podražila zaradi drugega razloga – pravzaprav le ena izbrana vrsta gojene vrste, t.i. arabski kavovec (lat. Coffea arabica) je predmet te izjemno visoke draginje.

Ob redni zaposlitvi lahko dodatno zaslužite s popoldanskim s.p.!

podjetniško svetovanje

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?

Le kava »arabika« torej!

Kava te vrste je poznana po najboljšem okusu in predstavlja 60 % proizvedene kave na svetu in prav nasadi te so zadnjem letu utrpeli močno škodo. Slabo vreme v Braziliji je namreč največjo delež proizvodnje podvrglo pozebi, kakršne ne pomnijo zadnjih 50 let. Posledično je bila žetev slaba in kvaliteta zdravje obstoječih rastlin na izredno nizkem nivoju. Obdelovalci teh nasadov se poleg vremenskih efektov srečujejo tudi z rastočimi cenami delovne sile in gnojil.

JUBILEJNA NAGRADA - Kdaj in koliko vam pripada?

Se bo kava v prihodnje tudi pocenila? Kakšne so napovedi?

Še slabše so napovedi za proizvodnjo v letu 2022. Ta naj bi bila pod vplivom vremenskega vzorca imenovanega »La Niña«, ki predstavlja nasprotje vremenskega vzorca imenovanega El Niño. Predstavlja hladnejši oceanski in atmosferski klimatski vzorec, ki prinaša od 3 do 5 stopinj nižje temperature v centralnem Pacifiku. Kot posledica vpliva na deževje in fenomene, kot so hurikani in tropske ciklone po celem svetu. Posledično naj bi nivo proizvodnje te kave potrebovalo več let za ponovno doseganje nivoja pred dvema letoma. Tudi alternativna sorta, robusta (Coffea canephora), je poskrbela za dve letini, ki sta bili slabši kot sicer. Višje cene surovine, kot je kava, bodo utrpeli vsi – tako proizvajalci, kot potrošniki. Kava v skodelici vaše najljubše kavarne vas tako utegne stati več!

Želim se prijaviti na e-novice

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja