Go to Top

Katero obliko podjetja lahko odprete? Najpogostejši sta s.p. in d.o.o.!

Katero obliko podjetja ustanoviti? V nadaljevanju vam jih bomo predstavili. Če želite tudi vi registrirati podjetje, lahko to brezplačno storite na naši DATA točki! Termin postopka lahko rezervirate na telefonu 01 600 1530 ali na data@data.si.

Brezplačno registrirajte podjetje

Katero obliko podjetja torej izbrati?

Kot že omenjeno sta daleč najpogostejši obliki družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) ali samostojni podjetnik (s.p.). Če tudi vi razmišljate o tem, katero obliko podjetja odpreti, so vam lahko v pomoč naši brezplačni seminarji! Pred registracijo podjetja vam priporočamo udeležbo na naslednjih seminarjih:

  • Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja,
  • Zasluži denar s hobijem ali idejo,
  • Prednosti in slabosti samozaposlitve.

Podrobnosti seminarjev in njihove termine si lahko ogledate na naši spletni strani pod rubriko izobraževanja.

Izračunajte si plačo

Odprite d.o.o.

Kakšne so sploh razlike med s.p. in d.o.o.?

Če iščete odgovor na vprašanje katero obliko podjetja ustanoviti, vam bodo mogoče v pomoč nekatere osnovne razlike med s.p. in d.o.o. Za ustanovitev d.o.o. je potreben osnovni kapital v najmanjšem znesku 7500 evrov. Za odprtje s.p. kapitala ne potrebujete. A razlike so nato pri odgovornosti. S.p. namreč odgovarja z osebnim premoženjem, medtem ko d.o.o. odgovarja s kapitalom podjetja. Pomembno pa je seveda poznati tudi obdavčitev ene in druge oblike podjetja. Več o obdavčitvi vam lahko pojasnijo naši davčni svetovalci!

S.p prispevki – kakšni so?

Katero obliko podjetja lahko odprete, če ste že redno zaposleni za polni delovni čas?

V tem primeru pride v poštev t.i. popoldanski s.p. Pogovorno se uporablja tudi izraz »popoldanc«. Takšno obliko podjetja lahko odpre oseba, ki je redno zaposlena za polni delovni čas (40 ur tedensko). Pravno-formalni status »rednega« in popoldanskega s.p.-ja je popolnoma enak. Razlika je le pri plačilu prispevkov za socialno varnost.

Normiranci – kdo so?

Ker je ustanovitev podjetja pomembna odločitev, se lahko pred samo registracijo podjetja posvetujete z našimi svetovalci. V podjetju DATA imamo podjetniške, davčne, računovodske in pravne svetovalce! Za ponudbo za svetovanje lahko pokličete na 01 600 1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Prijavite se na novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja