Go to Top

Katere prispevke popoldanski s. p. plača polovično in kdaj?

Bodoči podjetniki, ki razmišljajo o registraciji popoldanskega s. p., nas pogosto sprašujejo, katere prispevke plačajo, če se kot popoldanski s. p. registrirajo v drugi polovici meseca.

Informativni izračun plače

Vsem, ki razmišljate o registraciji popoldanskega ali registraciji klasičnega s. p., predlagamo, da pred odprtjem podjetja izračunate stroške, ki jih boste imeli kot popoldanski s.p. Ob odprtju samostojne dejavnosti morate razmisliti tudi o tem, ali boste poslovali na podlagi normiranih ali realnih odhodkov in prihodkov. Če posebnih stroškov pri poslovanju ne boste imeli, se lahko odločite za status normiranca.

Niste prepričani katere prispevke je potrebno plačati? Posvetujte se z našim računovodstvom.

Katere prispevke popoldanski s. p. plača polovično in katere v celoti?

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) na podlagi Sklepa o določitvi prispevkov za posebne primere zavarovanja določa mesečni znesek pavšalnega prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Ta od 1. aprila 2018 znaša 36,21 evra. Sklep v nadaljevanju določa še, da zavezanci plačajo polovico navedenega zneska prispevka za mesec, v katerem opravljajo dejavnost 15 dni ali manj. Prispevek se plačuje mesečno do 20. v mesecu za pretekli mesec.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Prispevek za zdravstveno zavarovanje za popoldanski s. p. od januarja 2018 dalje znaša 34,37 evra. Prispevek se plačuje mesečno, do 20. dne v mesecu za pretekli mesec. Plača se vedno celotni znesek ne glede na dejansko število dni opravljanja dejavnosti v mesecu.

Skupen znesek prispevkov za popoldanski s. p. torej mesečno znaša 70,58 evra. Kot smo že omenili, ga je potrebno plačati do 20. v mesecu za pretekli mesec.

Pavšalni prispevek pri popoldanskem s. p.

Vas zanima katere prispevke boste plačevali polovično in kdaj? Rezervirajte si termin za računovodsko svetovanje na 01 600 1530!

Pavšalni prispevek je velikokrat predmet slabe volje pri postopku registracije popoldanskega s. p. Podjetnikom, ki pridejo na VEM točko DATA registrirati popoldanski s. p. moramo pogosto razlagati, da morajo kljub temu, da so polno zavarovani v podjetju, kjer so zaposleni, ob registraciji popoldanskega s. p., plačevati mesečno še pavšalne prispevke.

Zakonodajalec opredeljuje podjetnike, ki registrirajo popoldanski s. p. kot osebe, ki opravljajo postranski poklic. Za opravljanje le-tega pa plačujejo pavšalne prispevke v zdravstveno in pokojninsko blagajno, saj gre za zavarovanje za dodatno delo (in morebitne dodatne poškodbe), ki ga opravljajo.

Višino pavšalnega prispevka, ki se nanaša na pokojninski in invalidski del plačila pavšala, določa 428. člen ZPIZ-2. Višino pavšalnega prispevka za zdravstveno zavarovanje (za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni) pa določa 10. točka 17. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ).

Pisali smo že o tem, kdo lahko registrira popoldanski s. p. in tudi o tem, da se lahko prehaja iz popoldanskega v redni s. p. in obratno ter o tem, na kaj je potrebno paziti ob prehajanju opravljanja dejavnosti.

Referenti Vem točke Data pri postopku registracije popoldanskega s. p. vedno pripravimo M obrazec. V primeru popoldanskega s. p. je to M12 obrazec, potrdilo o prijavi v zavarovanje kot pavšalist pa bo podjetnik v nekaj dneh po registraciji s. p. prejel po pošti na naslov svoje dejavnosti.

Pravni nasvet

Morda vas zanima tudi:
Tudi popoldanski s. p. ima lahko fizično trgovino
Popoldanski s.p. in zaposlitev delavca
Poslovni račun za s.p. ni obvezen, ampak…

Imate vprašanje v zvezi z registracijo popoldanskega s. p.? Morda pa bi se polno samozaposlili? Z našo pomočjo se boste lahko lažje odločili glede na vaše potrebe in želje. Zato nas pokličite na 01 600 15 30 ali pa nas kontaktirajte po emailu data@data.si in dogovorili se bomo za termin.

Če potrebujete pravni nasvet pa pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja