Go to Top

Kataster nepremičnin

Kataster nepremičnin bo v kratkem oblikovan kot enotna evidenca nepremičnin. V petek, 26. marca 2021 je Državni zbor potrdil predlog Zakona o katastru nepremičnin (ZKN). Novi zakon bo nadomestil sedanji Zakon o evidentiranju nepremičnin, ki je bil sprejet leta 2006. Kakšne spremembe prinaša novi zakon?

Obračunajte si plačo

Kataster nepremičnin kot enotna evidenca

Potrebujete nasvet glede davčnih vidikov oddajanja nepremičnine? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Temeljni cilj novega zakona je poenotenje evidence. Enotna evidenca bo služila za različne namene: kot osnova za vpis stvarnih pravic v zemljiški knjigi, za davčne, prostorske, stanovanjske, statistične in druge namene. Uvaja se torej kataster nepremičnin kot enotna evidenca o nepremičninah, ki bo nadomestila dosedanje tri.

Izračunajte si dohodnino na našem kalkulatorju

Kataster nepremičnin in enotno evidentiranje

Nov zakon uvaja tudi enoten postopek evidentiranja nepremičnin in omogoča možnost evidentiranja območja stavbne pravice in služnosti. Ustrezneje bodo urejeni tudi načini vodenja sestavin delov stavb, na primer atrijev in parkirnih mest in vpisi podatkov o parcelah, stavbah in delih stavb.

Izračun dohodnine 2020 – olajšava za otroke

Kataster nepremičnin in informatizacija procesov

Novi Zakon o katastru nepremičnin predstavlja ustrezno pravno podlago za celovito informatizacijo vseh poslovnih procesov v zvezi z odločanjem o vpisih v kataster nepremičnin, register prostorskih enot, evidenco državne meje in register naslovov. Poslovanje Geodetske uprave bo posodobljeno z obveznim elektronskim vlaganjem dokumentov in vodenjem elektronskih spisov. Oblikoval se bo tudi prenovljen informacijski sistem – kataster, ki nastaja v programu projektov eProstor.

Ostanite obveščeni – prijavite se na e-novice

Register naslovov kot nova evidenca

Zakon vzpostavlja tudi novo evidenco, in sicer »register naslovov«. Gre za evidenco podatkov o naslovih v Republiki Sloveniji, ki so se doslej vodili kot sestavni del registra prostorskih enot.

Pravni nasvetKdaj bo začel veljati novi zakon?

Zakon, ki predvideva spremembe za kataster nepremičnin, bo začel veljati 15. dan po objavi v Uradnem listu, uporabljati pa se bo začel aprila 2022.

Podjetja in agencije, ki se ukvarjajo z nepremičninami, lahko za pravni posvet vstopijo v stik z DATA d.o.o.. Podjetje DATA d.o.o. se ponaša s ponudbo ‘vse na enem mestu’, saj nudi registracijo podjetja, vodenje računovodskega servisa in svetovanje iz vseh področij podjetništva.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja