Go to Top

Kapitala vam za odprtje s.p. ni potrebno imeti!

Kapitala, za razliko od d.o.o., pri odprtju s.p. ne bodo zahtevali!

Kapitala za odprtje s.p. ne potrebujete. Za razliko od podjetnikov, ki se odločijo za registracijo družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) in morajo po pripravi dokumentacije za ustanovitev d.o.o. na DATA točki, na banki odpreti začasni račun in nanj položiti ali nakazati kapital, samostojnim podjetnikom tega postopka ni potrebno opraviti. Kapitala za ustanovitev s.p., ne potrebuje. V kolikor se odločite  si rezervirajte termin za registracijo podjetja prek spletnega obrazca ali pa nas pokličite na 01/600-1530!

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

S.p. je fizična oseba, ki na trgu opravlja gospodarsko dejavnost

Samostojni podjetnik, ki želi opravljati določene dejavnosti in zanje stranki izstaviti račun, se mora vpisati v register podjetij AJPES, register FURS in v register ZZZS. Po registraciji mu registrski organ določi matično številko, davčna številka pri s.p. pa je kar njegova davčna številka s katero na DATA točki začne postopke registracije s.p.. Z opravljanjem dejavnosti s.p. pridobiva prihodke od katerih mora plačati fiksne stroške podjetja, ostanek sredstev pa predstavlja dobiček s katerim s.p. prosto razpolaga. Dobiček je plača samostojnega podjetnika.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Kapitala s.p. ne potrebuje za odprtje s.p., kar pa ne pomeni, da lahko  gre v podjetništvo brez kakršnih koli sredstev

Podjetniški svetovalci DATE vedno priporočamo bodočim podjetnikom, naj imajo na zalogi nekaj kapitala za primer, da se njihova podjetniška pot na začetku ne odvije po njihovih pričakovanjih. Lahko se jim zgodi, da opravijo storitev, prodajo izdelke stranki in izstavijo račun, potem pa čakajo na plačilo. Ali pa morajo plačilo celo izterjati od stranke. Dostikrat se zgodi, da po odprtju podjetja, podjetnik iz lastnega žepa plačuje stroške za svoj s.p., dokler se prihodki s.p. ne ustalijo. Zato je potrebno imeti prihranjenega nekaj kapitala, ki podjetniku omogoča plačevanje stroškov, četudi nima priliva sredstev na račun podjetja.

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

podjetniško svetovanje

Informativni izračun za normirance

Plačilo fiksnih stroškov s.p. s pomočjo prihranjenega kapitala

Fiksne stroške podjetja pa morajo plačati do določenega dne v naslednjem mesecu za pretekli mesec, čeprav niso prejeli plačila od stranke.  Četudi nimajo prihodkov in čakajo na plačilo, morajo samostojni podjetniki do 20. v mesecu za pretekli mesec plačati prispevke za socialno zavarovanje. Če jih ne plačajo, jih FURS takoj opomni in začne zaračunavati obresti na zapadle obveznosti.

Želite registrirati s.p.?

Podjetja ni možno zamrzniti in se izogniti plačilu stroškov

Nekateri podjetniki nas sprašujejo ali je mogoče „zamrzniti“ podjetje, če nimajo sredstev na računu za plačilo obveznosti. Ni mogoče. Vse dokler je podjetnik v registru podjetij  AJPES vpisan kot podjetnik, mora plačevati fiksne stroške. Začarani krog nezmožnosti plačevanja stroškov lahko samostojni podjetnik prekine le z izbrisom s.p. iz registra podjetij.

Podjetniki, če potrebujete pomoč pri pripravi na vašo podjetniško pot in želite individualno obravnavo prav za vaš primer registracije podjetja, potem pišite našim svetovalcem na [email protected].

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja