Go to Top

Kako je s prispevki, če se s. p. zapre sredi meseca?

Spraševali ste nas, kako je s prispevki, če se s. p. zapre sredi meseca – kakšna je razlika, če se sredi meseca zapira popoldanski ali redni s. p.?

prednosti_slabosti_samozaposlitve hobi Abeceda poslovanja

Kako je s prispevki, če se s. p. zapre sredi meseca?

Prijava na brezplačno izobraževanje Prednosti in slabosti samozaposlitve

  • Popoldanski s. p.

sp-zaprtje-sredi-mesecaČe imate registriran popoldanski s. p.  – tega lahko odprete le v primeru, da ste pri nekem drugem delodajalcu zaposleni za polni delovni čas, tj. za 40 ur na teden -, pa se odločite, da bi ga želeli zapreti, potem boste morali ravnati takole: če samostojni podjetnik prične opravljati dejavnost po 15. dnevu v mesecu ali preneha dejavnost pred 15. dnevm v mesecu, plača polovičen znesek prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 16,21 €.

Potrebujete računovodski nasvet? Pokličite na 01 600 1530 ali na data@data.si in zahtevajte ponudbo!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

  • Redni s. p.

Če imate registriran polni s. p. in ste se odločili za zaprtje, potem boste morali ravnati sledeče. Pri polnem s.p. se razdeli na sorazmerni del. Toliko dni, kolikor ima podjetnik odprt s. p., se mu izračuna višina prispevkov (ni “polovičke”, ampak se štejejo dnevi kdaj je zaprl. s.p. in na podlagi tega plača višino prispevkov).

Prijava na izobraževanje Abeceda poslovanja

Prehod iz popoldanskega v redni s. p. in obratno

Spomnimo,  če ima bodoči podjetnik zaposlitev za krajši delovni čas, mora ob registraciji s. p. obvezno izpolniti tudi obrazec za prijavo podatkov za zavod za zdravstveno zavarovanje (M1) in se v zavarovanje prijaviti za preostalo število, kolikor mu manjka do polnega zavarovanja. Iz naslova s. p. mesečno plačuje sorazmerni delež prispevkov za socialno zavarovanje kot samostojni podjetnik.

Če se vam ob popoldanskem s. p. preneha delovno razmerje, pa boste morali narediti tako:  naslednji dan od izteka pogodbe o zaposlitvi se morate z M1 obrazcem prijaviti v zavarovanje v svoj s. p. Popoldanski s. p. tako postane redni s. p. in podjetniku se prispevki za socialno zavarovanje povečajo iz 65,10 na 341,20 evra.

Več si preberite v Prehajanje iz rednega v popoldanski s. p. in obratno.

Morda vas zanima tudi:

Prijava na brezplačno izobraževanje Zasluži denar s hobijem in idejo

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja