Go to Top

Jesenska ideja za zaslužek: peka kostanja na ulici

Jesen je že v polnem zagonu in mnogo se nas je že podalo na lov za kostanjem – peka kostanja pa lahko postane tudi dodatni vir vašega zaslužka! Gre za sezonski zaslužek, saj je obilica kostanja v gozdu na voljo le v jesenskem času.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

S hobijem ali idejo do dodatnega zaslužka!

Več informacij

Za peko kostanja na ulici boste morali ustanoviti podjetje. Za ustanovitev podjetja ni zahtevana nobena posebna izobrazba, vendar pa boste morali za registracijo dejavnosti zadostiti pogojem in zahtevam, ki jih najdete v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD 2008) pod šifro 56.104 – začasni gostinski obrat.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Začasni gostinski obrat je gostinski obrat, ki pripravlja in prodaja hitro pripravljene jedi na stojnicah, v kioskih in podobnih začasnih objektih praviloma brez gostinskih sedežev, kjer nudijo:

  • peka kostanjaocvrte ribe, krompirček, tople sendviče, hamburgerje, kuhane hrenovke, palačinke, burek in podobne jedi,
  • peka kostanja, koruze, ipd.,
  • sladoled po porcijah ali iz avtomatov.

Za opravljanje gostinske dejavnosti se t. i. začetnega dovoljenja, ki preverja izpolnjevanje pogojev, ne potrebuje, saj le te preverja ustrezna inšpekcijska služba.

Premični objekt, v katerem se izvaja gostilniška dejavnost, mora biti ustrezno označen, upoštevati se morajo minimalni prostorski pogoji, zunanje površine morajo biti ustrezno urejene. Zagotoviti se mora minimalen obseg storitev za določen gostinski obrat, obratovati se mora v rednem obratovalnem času, ki mora biti potrjen s strani občine. Pri izvajanju svoje dejavnosti mora gostinec upoštevati tudi omejitve prodaje tobačnih izdelkov ter omejitve prodaje in ponujanja alkoholnih pijač.

Preverite, kako lahko peka kostanja pa lahko postane tudi dodatni vir vašega zaslužka!

Klikni in deli

Gostinska dejavnost se lahko opravlja tudi zunaj, in sicer na javnih prireditvah, sejmih ipd., vendar vsakokrat največ 30 dni. Gostinec lahko na prireditvi opravlja gostinsko dejavnost le s soglasjem prireditelja!

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Zunaj pa se gostinska dejavnost lahko izvaja tudi med turistično sezono v mestnih jedrih, na kopališčih, na smučiščih ipd., na predlog pristojnega organa občine pa lahko tudi izven turistične sezone ali za obdobje, daljše od enega leta (potrebovali boste soglasje občine).

Gostinec lahko brez posebne registracije v svojem gostinskem obratu gostom nudi tudi posamezne izdelke, katerih ponudba je v gostinstvu običajna (tobačni izdelki, spominki, turistične publikacije, slaščice, slane palčke, žvečilni gumi ipd.) in ki zaokrožujejo njegovo ponudbo (suhomesnati izdelki, ustekleničene pijače, kava ipd.).

Več o pogojih za začasni gostinski obrat si lahko preberete tudi v Želite prodajati hrano na ulici? Registrirati morate začasni gostinski obrat!. Ob tem pa spomnimo tudi, da če bi želeli prodajati kostanja v njegovi prvotni obliki, torej ne predelanega, pečenega ali kuhanega, ne rabite registrirati podjetja, temveč priglasiti osebno dopolnilno delo. Več o tem si lahko preberete v Naberi in prodaj – ODD. Naberi, predelaj in prodaj – s. p.

Vir: eVem

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja