Go to Top

Januarska inflacija pri 10 %, na Hrvaškem še višja!

Januarska inflacija je na letni ravni ponovno dosegla 10 odstotkov. Na mesečni ravni je ta znašala 0,2 %. Kako je to v primerjavi z decembrsko inflacijo ter z drugimi državami z evrom? Kakšna je bila januarska inflacija na Hrvaškem?

Ustanovite podjetje na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Januarska inflacija v primerjavi z januarjem prejšnjega leta

Cene življenjskih potrebščin so se na letni ravni pri nas zvišale za deset odstotkov. To je za 0,8 odstotne točke nižje od decembrske inflacije. Od tega so se bolj podražile cene blaga. Te so bile višje za 13,5 %. Cene storitev pa so se na letni ravni zvišale za 7,9 %.

Informativni izračun plače

podjetniško svetovanje

Regres 2023 – koliko znaša minimalni regres, do kdaj se izplača?

Januarska inflacija – kaj se je najbolj podražilo?

Največji vpliv na povišanje so znova imele dobrine kot so hrana in pijače. Te so se na letni ravni podražile za 19,3 %. Na mesečni ravni pa so dražje za 2,1 %. Za 10,1 % so se podražile storitve in izdelki iz skupine rekreacija in kultura. Cene stanovanjske in gospodinjske opreme, skupaj s tekočim vzdrževanjem stanovanj, so se povišale za 12,3 %, še kažejo podatki Sursa. Prisotna je bila tudi pocenitev goriv, oblačil ter obutev.

Preberite tudi – Kako odpreti sp? Kako se pripraviti ter kakšen je postopek?

Inflacija januarja visoka tudi pri drugih državah z evrom, tudi na Hrvaškem!

V kolikor nameravate potovati, pa imejte v mislih, da nekatere države z evrom beležijo tudi višjo inflacijo kot pri nas. Med njimi je po novem tudi Hrvaška, ki je s 1. januarjem prevzela evro.

Januarska inflacija na Hrvaškem je bila ocenjena na 12,5 % na letni ravni in 0,2 % na mesečni. A Hrvaška še zdaleč ni edina država z ocenjeno dvomestno letno inflacijo v januarju. Med njimi so tudi naše sosede Italija, z 10,9 %, in Avstrija, z 11,5-odstotno inflacijo. Januarska inflacija je visoka tudi na Slovaškem ter v Litvi, Latviji in Estoniji. Slednje tri imajo skoraj 20-odstotno januarsko inflacijo na letni ravni.

Januarska inflacija je med najnižjimi v Španiji, Luksemburgu, Franciji in Malti. A tudi v teh državah se giblje med 6  in 7 %. To je krepko nad stabilnima 2 odstotkoma.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja