Go to Top

Januar prinaša novost za plačevanje prispevkov s. p.

Januar prinaša novost za plačevanje prispevkov s. p. Samozaposlene osebe morajo prispevke izračunavati mesečno v obračunu prispevkov za socialno varnost (OPSVZ obrazec), in sicer najpozneje do 15. dne v mesecu za pretekli mesec v elektronski obliki prek storitev eDavki. Novega je to, da morajo biti prispevki plačani najpozneje do 20. dne v mesecu za pretekli mesec.

Abeceda poslovanja Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo Prednosti in slabosti samozaposlitve

“5-dnevni zamik pri plačilu davčnega odtegljaja in prispevkov za socialno varnost je uveden z zakonom, in sicer se nanaša na vse zavezance za obračun davčnega odtegljaja in zavezance za prispevke (torej tako na delodajalce in druge izplačevalce, ki izplačujejo dohodke, od katerih se obračunava davčni odtegljaj ter obvezni prispevki, kot tudi na samostojne zavezance za prispevke, npr. samozaposlene osebe),” so nam sporočili iz Finančne uprave RS (Furs).

Prijava na brezplačno izobraževanje

plačevanje prispevkov s. p.

5-dnevni zamik pri plačilu prispevkov: za koga?

5-dnevni zamik pri plačilu davčnega odtegljaja in obveznih prispevkov za socialno varnost, ki se plačujejo v obračunu davčnega odtegljaja (REK obrazci, ODO-1): ta sprememba se nanaša na plačilo obračunanega davčnega odtegljaja ter prispevkov za socialno varnost od vseh izplačil dohodka od 1. januarja 2017 dalje.

5-dnevni zamik se uvaja tudi pri plačilu prispevkov za socialno varnost za zavezance za prispevke, ki morajo po veljavni ureditvi prispevke za socialno varnost plačati najpozneje do 15. v mesecu za pretekli mesec. To so samozaposleni, družbeniki, kmetje, prostovoljno vključeni v obvezno zavarovanje, …

Prijava na brezplačno izobraževanje

Januar prinaša novost za plačevanje prispevkov s. p.

Za mesec januar 2017 in naprej bo davčni organ sestavil predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost (POPSV obrazec) in ga vročil zavezancu elektronsko prek portala eDavki najkasneje do 10. v mesecu za pretekli mesec.

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Če podatki v POPSV, ki ga je pripravil davčni organ, niso pravilni in/ali popolni, ali če POPSV davčni organ v sistem eDavki ni odložil, mora zavezanec sam predložiti OPSVZ obrazec najpozneje do 15. dne v mesecu za pretekli mesec.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Zavezanec mora sam v OPSVZ obrazcu posredovati tudi morebitne spremembe osnov, ki so posledica uveljavljanja določenih pravic. To so denimo bolniški stalež, starševski dopust. To velja tudi če se odloči za spremembo (povišanje, znižanje) zavarovalne osnove.

Plačevanje prispevkov s. p.: plačani morajo biti do 20. dne v mesecu za pretekli mesec.

Klikni in deli

Prijava na brezplačno izobraževanje

Za vas smo pripravili tudi naslednja brezplačna izobraževanja:

Komentar (1)

  • Barbara K.L. 27. Decembra 2016 - 11:39 Odgovori

    .

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja