Go to Top

Izbruh koronavirusa – državni ukrepi za slovensko gospodarstvo!

Izbruh koronavirusa je že začel povzročati kolateralno škodo tudi znotraj slovenskega gospodarstva. Njegova prva žrtev pa je nedvomno turizem, medtem ko je takoj naslednja na udaru logistika. Predvideva se, da bo izbruh koronavirusa najbolj ošibil mala in srednja podjetja, na katerih sloni slovensko gospodarstvo.

Ste lastnik podjetja in vam je upadel promet? Se bojite, da bo do tega prišlo? V pravni službi DATA vam pomagamo pri pridobitvi državnih pomoči! Pišite nam na data@data.si .

O ukrepih – javnih razpisih, ki jih bo država namenila za pomoč malim podjetjem, vas bomo sproti obveščali.

Izbruh koronavirusa hromi slovenska mala in srednje veliko podjetja

Malih in srednje velikih podjetij, katera hromi izbruh koronavirusa, je v Sloveniji več kot 136.000. Ta podjetja zaposlujejo preko 70 odstotkov aktivno zaposlenih in ustvarjajo kar 64 odstotkov dodane vrednosti. Hkrati pa so taista podjetja zaslužna za več kot polovico izvoza, ki predstavlja »ahilovo peto« slovenskega gospodarstva.

Izbruh koronavirusa: Država kot pomoč slovenskemu gospodarstvu namenja skoraj milijardo evrov

Potrebujete finančno svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Izbruh koronovirusa bo najverjetneje okrnil tudi investicijsko aktivnost, zaradi česar bi se zmanjšalo povpraševanje po delovni sili. Da bi se tovrstna ekonomska razdejanja vsaj malček zajezila, je Ministrstvo za gospodarstvo in razvoj napovedalo skoraj milijardo evrov vredne državne ukrepe za slovensko gospodarstvo.

Kratkoročni in strateški ukrepi za zajezitev škode, ki jo utegne povzročiti izbruh koronavirusa

Kratkoročni in strateški ukrepi kot odziv na izbruh koronavirusa so namenjeni zmanjšanju škode, ohranjanju delovnih mest in vzpostavitvi okoliščin, da se ne poslabša položaj podjetij na trgu.

Zagotavljanje likvidnosti

Prvi med ukrepi je zagotavljanje likvidnosti. Gre za dvodelen ukrep:

  • prvotno za srednja in velika podjetja s strani SID banke v vrednosti 200 milijonov evrov. Hkrati se bodo preverjale tudi možnosti preko komercialnih bank. Za ta namen je rezerviranih 600 milijonov eur.
  • drugi del ukrepa je namenjen mikro, malim in srednjim podjetjem. Preko SPS bo za njih bo od 20. marca dalje na razpolago 115 milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Na gospodarskem ministrstvu imajo poleg tega na razpolago še 6 milijonov evrov, v sodelovanju z Ministrstvom za finance pa s sprostitvijo rezerv računajo še na dodatnih 20 milijonov.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Davčne olajšave

Potrebujete davčno svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Eden od predvidenih ukrepov na izbruh koronosavirusa so tudi olajšave na področju davkov, ki bodo podjetjem omogočila podaljšanje svoje davčne obveznosti za 24 mesecev ali pa plačilo v mesečnih obrokih.

Delo od doma

Sočasno se že pripravljajo tudi ukrepi, ki se bodo nanašali na delo od doma. Toda v situacijah, kjer dela ni možno opravljati od doma,  je v pripravi interventni zakon, ki se nanaša na sofinanciranje čakanja na delo. Odločevalci še tehtajo o dodatnih ukrepih v zvezi z delavci, ki ne bodo imeli dela v vmesnem času. Ne glede na to, že sedaj 19. členu Zakona o nalezljivih boleznih določa: »Če je oseba, ki je zdrava v karanteni in ne more delati, je odrejeno čakanje, ki ga država sofinancira v 40 odstotkih«.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Spodbude za turizem

Okoli spodbuditve turizma pa bo država ukrepala tako, da bo povečala promocijo na domačem trgu, zraven pa tudi prilagodila digitalno kampanjo Slovenije nastalim razmeram.

Ostali ukrepi

Izbruh koronavirusa – državni ukrepi za slovensko gospodarstvo!Državni ukrepi gredo tudi v smeri podpore podjetjem na področju internacionalizacije (npr. na virtualnih sejmih). Kot ukrepanje na izbruh koronosavirusa pa se predvideva tudi 40 odstotno financiranje plač za tiste, ki izgubijo 30 odstotkov svojih naročil. Tem podjetjem bo država namenila slabih 52 milijonov. Pristojni tako za skoraj milijardo vredno državno opolnomočenje slovenskega gospodarstva že pripravljajo sistematičen interventni zakon, ki naj bi veljal do konca septembra 2020.

Bo izbruh koronavirusa ohromil tudi slovensko gospodarstvo?

Izbruh koronavirusa že močno vpliva na slovenska podjetja, ki posredno ali neposredno poslujejo s Kitajsko. Hitra rast števila okuženih ni le začela spreminjati načina življenja, temveč je na kratek rok tudi precej poslabšala dinamiko v slovenski storitveni menjavi.

Izbruh koronavirusa je doslej najbolj prizadela turizem in logistiko. Najbolj očitno je izbruh koronovirusa prizadel turizem – turistične agencije in igralniško dejavnost. Medtem tudi gostinci in hotelirji dihajo na škrge. Nimajo niti za plače, kaj šele davke in socialne prispevke.

Po ocenah Gospodarske zbornice Slovenije bi izbruh koronavirusa lahko povzročil zmanjšanje prihodkov od turizma v letu 2020 za kar 10 odstotkov napram 2019. Tudi znotraj dobaviteljskih verig je že možno občutiti posledice. Sočasno je zaznati preplah v panogah, ki nikakor ne bodo ostale imune: živilska, avtomobilska. Opazen je tudi negativen učinek na potrošnjo trajnih dobrin (npr. avtomobili). Dočim se je potrošnja hrane vsaj na kratek rok povečala, saj ima določen delež gospodinjstev tendenco po dodatnih zalogah nujnih proizvodov.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

 

Komentarjev (2)

  • Vlado Snajc 13. Marca 2020 - 10:52 Odgovori

    Pozdravljeni
    Mene Zanima ta izpad dohodka.
    Kje vloziti vlogo

    • DATA d.o.o. 15. Marca 2020 - 10:21 Odgovori

      Pozdravljeni.

      Trenutno so javno objavljeni ukrepi zgolj kot subvencionirani krediti – za premostitev likvidnostnih težav. Trenutno še ni preverjenih informacij ali država planira tudi namensko pomoč v primeru izpada dohodka.

      Če se zanimate tudi za tovrstno pomoč nam lahko pišete na data@data.si. Pravniki DATA bomo namreč pospešeno pristopili k pripravi dokumentacij.

      Lep pozdrav,
      DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja