Go to Top

Intelektualna lastnina v delovnem razmerju

Intelektualna lastnina v delovnem razmerju je v Sloveniji zakonsko urejena. Medtem ko se delavci vsakodnevno srečujejo z izzivi snovanja novih idej in rešitev, je prav tako ključno razumeti, kako so te stvaritve zaščitene in kdo dejansko poseduje pravice do njih. Za pomoč pri pravni obravnavi intelektualne lastnine v delovnem razmerju so vam vsak dan na voljo naši pravni strokovnjaki na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Ustanovite svoje podjetje danes!

Intelektualna lastnina v delovnem razmerju

Intelektualna lastnina v delovnem razmerju se nanaša na pravice do intelektualnih stvaritev, ki nastajajo med opravljanjem dela, na podlagi delovnega razmerja med delodajalcem in delojemalcem. Intelektualna lastnina v delovnem razmerju vključuje:

  • avtorske pravice,
  • patente,
  • znamke in
  • druge oblike intelektualne lastnine.

Kalkulator – izračun plače

Intelektualna lastnina v delovnem razmerju, ki jo ustvari delavec

Delavci v okviru svojega dela velikokrat ustvarjajo neko avtorsko delo ali izumijo nove stvari. V tem primeru je pomembno, da se uredijo avtorske pravice in patenti.

Avtorske pravice kot intelektualna lastnina v delovnem razmerju ureja Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah. Ta se uporablja za ureditve avtorskih del za pridobitev zaščite z blagovno znamko ali z modelom. Izume pa ureja Zakon o izumih iz delovnega razmerja. Ta se uporablja samo za izume, ki izpolnjujejo pogoje za patentno varstvo.

Varstvo intelektualne lastnine v delovnem razmerju (predvsem varstvo avtorskih in drugih pravic) omogoča že 60. člen Ustave RS. Za avtorske pravice (kot tudi za pravice na izumu) zakonodaja določa, da izvorno pripadajo delavcu avtorju oz. izumitelju.

Dnevnice 2023

Pravno svetovanje

Kilometrina 2023

Intelektualna lastnina v delovnem razmerju – pravice delavca

Če delavec med delom ustvarja avtorska dela oz. izumlja, lahko delodajalec določena upravičenja v zvezi z intelektualno lastnino v delovnem razmerju pridobi zgolj izvedeno. To pomeni, da lahko delodajalec na podlagi zakona oz. na podlagi individualnega dogovora z delavcem, pridobi določene pravice. Če podlaga v zakonu ne obstoji oz. ne obstoji dogovor, potem delavcu v celoti pripadajo pravice intelektualne lastnine v delovnem razmerju.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Intelektualna lastnina v delovnem razmerju – avtorske pravice (»101. člen ZASP«)

Intelektualna lastnina v delovnem razmerju je tudi, ko delavec v okviru delovnega razmerja ustvarja avtorska dela, kot so članki, mnenja, fotografije in podobno. Skladno z Zakonom o avtorskih in sorodnih pravicah so avtorske pravice na teh delih avtomatično in izključno prenesene na delodajalca. To velja za obdobje 10 let od dokončanja avtorskega dela. Po tem obdobju se te pravice avtomatično prenesejo na delavca. Navedeno velja zgolj za avtorska dela, ki jih delavec ustvari pri izpolnjevanju svojih delovnih obveznosti ali po navodilih delodajalca.

Informativni izračun za normirance

Intelektualna lastnina v delovnem razmerju – izumi (»3. člen ZPILDR«)

V primeru, če delavec v okviru svojih delovnih nalog ustvari izum iz katerega koli področja tehnike, je pomembno, da delodajalec vnaprej pripravi pravni okvir za obravnavanje navedenih izumov. Zakon o izumih iz delovnega razmerja tiste izume, ki jih ustvarijo delavci v delovnem razmerju, deli na:

  • neposredne službene izume (izum pri izpolnjevanju pogodbe o zaposlitvi, na zahtevo delodajalca, na podlagi posebne pogodbe),
  • posredne službene izume (izum pri opravljanju poklica, če so k izumu pripomogle izkušnje, ki jih je delavec pridobil na delovnem mestu ali s sredstvi delodajalca) in
  • proste izume (ostali izumi, ki jih delavec ustvari v času trajanja delovnega razmerja).

Skladno s slovensko zakonodajo vsi izumi izvorno pripadajo delavcu – izumitelju. Delodajalec ima v teh primerih zgolj pravico, da določene izume omejeno ali popolno prevzame, vendar vse skladno s postopkom, urejenim v ZPILDR.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Seminar je namenjen podjetnikom začetnikom (s. p. in družbe), ki želijo spoznati osnove poslovanja. Čeprav menite, da poznate vse zahteve, ki jih prinaša vodenje lastnega podjetja in se boste znašli, je najlažje in najhitreje dobiti vse informacije na enem mestu. Pridružite se nam!

Več informacij

Kot lahko vidimo, je regulacija intelektualne lastnine v delovnem razmerju v Sloveniji dobro opredeljena, in ureja delitev pravic med delavci in delodajalci. Za obe strani je koristno biti dobro informiran o pravicah in obveznostih glede intelektualne lastnine, da se zagotovi harmonično sodelovanje in spodbujanje inovacij.

Izberite zanesljiv računovodski servis!

Ali imate specifično dilemo v zvezi z intelektualno lastnino v delovnem razmerju? Pokličite nas na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si in se naročite na individualno svetovanje pri naših pravnih strokovnjakih.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Sledite nam tudi na Facebooku ali LinkedInu in ostanite na tekočem z najnovejšimi informacijami za podjetnike.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja