Go to Top

Inštruktorica oz. inštruktor plezanja se lahko z registriranim s.p.-jem ukvarja še s postranskimi dejavnostmi

Inštruktor plezanja z registriranim s.p.-jem se lahko ukvarja še z drugimi dejavnostmi

Inštruktorica oz. inštruktor plezanja se lahko z registriranim s.p.-jem ukvarja še s postranskimi dejavnostmi

Inštruktor plezanja oz. inštruktor športnega plezanja, je učitelj najbolj iznajdljivega, izzivalnega in prilagodljivega športa, ki poleg tega poteka na svežem zraku in v lepem ambientu. Kako iznajdljivi so ti inštruktorji v podjetnem svetu pa tudi diktira to ali imajo registriran svoj s.p.. V tem sestavku Vam predstavimo pogoje za delovanje kot inštruktor plezanja in zakaj registrirati s.p.!

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Inštruktor plezanja mora registrirati primerno pravno obliko

Inštruktorica oz. inštruktor plezanja se lahko z registriranim s.p.-jem ukvarja še s postranskimi dejavnostmiVsakršno športno dejavnost lahko posameznik opravlja tudi kot zasebni športni delavec. Vendar v današnjem času, in to drži še posebej v primeru sezonskih športov, lahko nekdo preko statusa samostojnega podjetnika (s.p.) opravlja še druge dejavnosti. Te niti niso nujno povezane s športom, kot tudi ne izobraževanjem.

Tako lahko podjetnik z registriranim s.p.-jem deluje kot inštruktor plezanja poleti in pozimi deluje tudi kot npr. fotograf, tržnik, marketinški svetovalec, promotor, gostinec ipd., pogojeno da ima registrirane tudi primerne dejavnosti.

Inštruktor plezanja mora imeti registrirano pravo dejavnost

Za vsakršno izobraževanje, izpopolnjevanje ali usposabljanje in med drugimi tudi vsakršne inštrukcije na področju športa, je potrebno registrirati dejavnost »Izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje na področju športa in rekreacije« (SKD 85.510). Tako stori tudi inštruktor plezanja, ki svojo dejavnost opravlja preko s.p. in to v primeru, da se ukvarja s šolo plezanja ali vodi individualne inštrukcije.

V kolikor pa bi se inštruktor plezanja rad ukvarjal tudi z organizacijo ali promocijo športnih dogodkov ali morda sodnikov na tekmovanjih, potemtakem mora imeti tudi registrirano dejavnost »Druge športne dejavnosti« (SKD 93.190). To dejavnost mora registrirati tudi nekdo, ki se ukvarja z dejavnostjo športnih zvez ali lig.

>>> Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili pomembnih novosti s področja podjetništva.

Inštruktor plezanja potrebuje licenco

Za pridobitev naziva inštruktorja športnega plezanja, mora oseba pridobiti licence, ki jo izda Komisija za športno plezanje. Ta deluje v okviru Planinske zveze Slovenije (PZS). Licenčne seminarje zveza izvaja vsake tri leta. Pred pridobitvijo licence za inštruktorja plezanja mora posameznik v skladu s smernicami IFSC najprej opraviti izpit za pridobitev naziv plezalca 1. Nato se mora udeleževati seminarjev in usposabljanj za pridobitev naziva vaditelja športnega plezanja 1. Šele nato se lahko udeleži usposabljanj za pridobitev naziva inštruktorja športnega plezanja (IŠP1).

Informativni izračun dohodnine

 

Ustanavljate podjetje? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Zahteve za pridobitev naziva obsegajo tudi starost vsaj 21 let, članstvo v Plezalni zvezi Slovenije, končano najmanj 3-letno poklicno šolo, najmanj 3 letni plezalni staž in 1 leto kot vaditelj športnega plezanja. Preplezano mora imeti določeno število in težavnost športnoplezalnih smeri in biti mora ustreznega zdravstvenega stanja.

 

Pravna podlaga:

    • Zakon o športu

DATA d.o.o.

SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja