Go to Top

Informiranje potrošnikov – se zavedate svojih obveznosti?

Informiranje potrošnikov je določeno po 18. in 130. členu Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot-1). Ta zakon določa, katere informacije podjetja morajo na jasen in točen način deliti s potrošnikom preden le-ta podpiše kakršno koli pogodbo. Kaj pa spada med te ključne informacije in kdaj jih morajo podjetja deliti?

Ste v procesu ustanovitve podjetja? Ali pa potrebujete pravno pomoč pri razumevanju poslovne zakonodaje?  Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 in se posvetujte s pravnimi svetovalci podjetja Data ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja! 

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Informiranje potrošnikov – kaj morajo potrošniki vedeti?

Informiranje potrošnikov po Zakonu o varstvu potrošnikov pomeni, da morajo stranke podjetij biti popolnoma seznanjene z določenimi ključnimi informacijami pred podpisom sam pogodbe oz. začetkom poslovnega razmerja. Med drugim morajo potrošniki vedeti:

  • glavne značilnosti blaga, storitve ali digitalne vsebine v obsegu, ki ustreza nosilcu podatkov in blagu, storitvi ali digitalni vsebini;
  • firmo, naslov sedeža podjetja in telefonsko številko podjetja, kadar je ta na voljo;
  • ceno blaga, storitve ali digitalne vsebine, vključno z davki, ali način izračuna cene, če je zaradi narave blaga, storitve ali digitalne vsebine ni mogoče izračunati vnaprej;
  • informacije o morebitnih dodatnih stroških prevoza, dostave ali pošiljanja ali opozorilo, da taki stroški lahko nastanejo, če jih ni mogoče vnaprej izračunati.

Preostale zahteve za informiranje potrošnikov, ki so navedeni v 18. členu Zakona o varstvu potrošnikov lahko najdete tukaj.

Registracija s.p. – hitro in enostavno na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

pravno svetovanje

Izračun minimalne plače 2023 – kako poteka?

Informiranje potrošnikov – kako je z predhodnimi informacijami?

Informiranje potrošnikov poleg 18. člena Zakona o varstvu potrošnikov ureja tudi 130. člen. Ta se osredotoča na predhodne informacije. V primeru pogodb sklenjenih na daljavo oz. zunaj poslovnih prostorov, mora potrošnik prejeti vse potrebne informacije o tem, kako lahko opravlja posle s podjetjem z razdalje. To pomeni, da mora potrošnik vedeti:

  • telefonsko številko podjetja in elektronski naslov;
  • podrobnosti alternativnega sredstva spletnega komuniciranja, če ga podjetje omogoča;
  • stroških komunikacijskega sredstva.

Hkrati pa mora biti potrošnik tudi obveščen o vseh podatkih, ki so povezani z postopkom, pogojih in rokih za uveljavljanje pravice do odstopa od pogodbe. Ostale pogoje 130. člena Zakona o varstvu potrošnikov lahko najdete tukaj.

Ste v procesu ustanavljanja podjetja? Pišite nam na data@data.si ali pa pokličite 01/600-1530 in rezervirajte termine za podjetniško svetovanje!

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja