Go to Top

Zaupanje v tuje neposredne investicije na visoki ravni

Letošnji indeks zaupanja v tuje neposredne investicije (FDI Confidence Index), ki ga vsako leto objavlja svetovalno podjetje A.T. Kearney, je pokazal, da v prihodnjih letih 75 odstotkov vprašanih podjetij načrtuje rast tujih neposrednih naložb.

izobraževanje

Kako pripraviti uspešen poslovni načrt?

Kako pripraviti uspešen poslovni načrt in za kaj je sploh potreben?

Več informacij

Na lestvici 25 držav z najvišjim indeksom zaupanja v tuje neposredne investicije že peto leto zapored vodijo ZDA. Trajna privlačnost tega trga za tuje neposredne investicije je posledica ne le velikosti in transparentnosti, pač pa tudi razmeroma učinkovitega pravnega in regulativnega okolja, piše STA. ZDA sledijo Nemčija, Kitajska, Združeno kraljestvo, Kanada, Japonska, Francija, Indija, Avstralija in Singapur.

Prijava na izobraževanje

Na lestvici indeksa zaupanja v tuje neposredne investicije ni Slovenije

tuje neposredne investicijeNa lestvici indeksa zaupanja v tuje neposredne investicije je 11 evropskih držav. Na njej pa ni Slovenije in ostalih držav vzhodne Evrope. “Sloveniji se verjetno ne bo nikoli uspelo uvrstiti na lestvico. Slovenski trg je enostavno premajhen, vendar s tem ni nič narobe,” je za STA povedal Branko Žibret, direktor A.T. Kearneya za vzhodno Evropo. Dodal je še, da je bolj  zaskrbljujoče dejstvo, “da je naložb od začetka v Sloveniji še vedno premalo, ravno te investicije pa so v neposredni povezavi z odpiranjem novih delovnih mest.”

Slovenija v primerjavi z ostalimi državami v vzhodni Evropi na področju vhodnih tujih neposrednih investicij zaostaja za Češko, Hrvaško in Poljsko. Najvišja rast teh naložb beleži na področju predelovalne dejavnosti ter finančne in zavarovalniške dejavnosti.

Narašča zanimanje za Nemčijo

Raziskava, ki je bila izvedena januarja letos, je pokazala tudi, da so vodilni možje svetovnih družb optimistični glede evropskega gospodarstva.

Več kot tretjina vprašanih namreč na prihodnost evropskega gospodarstva gleda zelo pozitivno. Zanimanje za Nemčijo narašča in možno je, da bo ta država po brexitu predstavljala enega izmed zmagovalnih trgov. Presenečenje na lestvici pa predstavlja Združeno kraljestvo. Kljub grožnjam in negativnim napovedim, ki so sledile brexitu, se tuja podjetja očitno še vedno odločajo za tuje neposredne investicije na ta trg.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja