Go to Top

Imate pripombo na predlog zakona o vajeništvu? Čas imate le še danes!

Le še do danes lahko na predlog zakona o vajeništvu oddate svoje pripombe na pristojno ministrstvo. O vajeništvu smo v podjetju DATA že pisali, mnenja pa se krešejo predvsem glede tega, kdo bo nosil breme plačila davkov in prispevkov, ki jih predlog zakona navaja.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Zaposlujete? Poznate vse oblike dela in zaslužka?

Več informacij

Pisali smo že o tem, da se vajeništvo s prihodnjim šolskim letom še ne bo vključilo v šolski sistem, kasneje pa moda že. Predlog zakona še ni v celoti dorečen; odprto ostaja predvsem vprašanje, koliko denarja bo vajeništvu namenila država, na Obrtno-podjetniški zbornici (OZS) pa ne podpirajo predloga, da bi vajeništvo potekalo v breme delodajalca.

Imate komentar na predlog zakona o vajeništvu? Oddajte ga tukaj!

Imate pravno vprašanje? Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Imate pripombo na predlog zakona o vajeništvu?

Prijava na izobraževanje

Prav tako smo pisali tudi o tem, da OZS močno nasprotuje predlogu zakona o vajeništvu. Mnenja so, da  da bi jih morala plačati država, saj bodo delodajalci vajence izobraževali za praktično delo in ne za delovno-pravno razmerje. Nasprotujejo tudi predlogu, da bi status vajenca lahko imele odrasle osebe, ker da gre v tem primeru gre za prekvalifikacijo in ne za vajeništvo. Več v Vajeništvo podpirajo, a ne v predlagani obliki, ki “vsebuje mnoge škodljive elemente”.

Le še do danes lahko na predlog zakona o vajeništvu oddate svoje pripombe na pristojno ministrstvo.

Klikni in deli

Pisali pa smo tudi o tem, da vajeništva ne gre menjati s pripravništvom; to se sklene s pogodbo o zaposlitvi, namenjeno pa je tistim, ki prvič začnejo opravljati delo, ki ustreza vrsti in ravni strokovne izobrazbe, ki jo ima pripravnik. Več: Koliko vas stane pripravnik? Vsaj 70 odstotkov osnovne plače!

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja