Go to Top

Igre na srečo: kdaj od dobitka plačate davek?

Igre na srečo so v Sloveniji obdavčene

Igre na srečo so  Občini Ravne na Koroškem ravno včeraj v občinski proračun prinesle  nakazilo 690.000 evrov. Dobitna kombinacija številk za srečno sedmico je bila namreč vplačana na prodajnem mestu Loterije Slovenije v središču Raven na Koroškem. Zato so mnogi sklepali, da je srečnež doma prav z Raven. Očitno so imeli prav, dobitnik ima naslov na območju občine Ravne na Koroškem. Priliva so na občini, ki letos razpolaga s 14,2 milijona evrov težkim proračunom, zelo veseli. Trenutno razmišljajo, za kaj naj občina nameni ta denar iz igre na srečo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Ste tudi vi eden od rednih igralcev na srečo, ki redno igra igre na srečo? Saj veste, da je verjetnost glavnega dobitka zelo majhna? Za dodaten zaslužek raje poskrbite drugače. Na brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo vam pomagamo ugotoviti, ali lahko svojo idejo ali hobi spremenite v dober posel.

Igre na srečo: 15 odstotkov davka

Pri klasičnih igrah na srečo je zavezanec za plačilo davka dobitnik, plačnik davka pa je prireditelj klasične igre na srečo. Ta od vsakega dobitka izračuna, odtegne in plača davek. Davčna stopnja je 15 odstotkov. Davek se nakaže v proračun občine, v kateri ima dobitnik stalno prebivališče, pojasnjujejo na Finančni upravi RS (FURS). Če davčni zavezanec nima stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji, pripada prihodek od davka na dobitke proračunu občine, v kateri ima začasno prebivališče. Če davčni zavezanec nima niti začasnega prebivališča v Republiki Sloveniji, pripada prihodek od davka na dobitke proračunu občine, v kateri ima sedež prireditelj.

A velja samo za dobitke, višje od 300 evrov. Dobitek od klasičnih iger na srečo se ne obdavči, če je vrednost dobitka manjša od tega zneska. Vrednost dobitka in plačan davek se ne vštevata v letno odmero dohodnine.

Če boste torej na lotu zadeli milijon evrov, vam bo prireditelj izplačal »samo« 850.000 evrov. Preostalih 150.000 evrov se bodo razveselili v upravi občine, kjer prebivate.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Brezplačen seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve je namenjen vsem, ki se odločajo med zaposlitvijo in samozaposlitvijo. Vabljeni tudi ambiciozni posamezniki, ki želijo poleg rednega opravljati še honorarno delo. Preberite, kakšni so stroški s.p-ja. Pa brez skrbi: izkušeni svetovalci podjetja Data, d.o.o., vam bodo stali ob strani ob ustanovitvi podjetja in tudi kasneje, ko boste potrebovali dober računovodski servis.

Obdavčene tudi storitve

Obdavčitev dobitkov pri klasičnih igrah na srečo je predpisana z Zakonom o davku na dobitke pri klasičnih igrah na srečo – ZDDKIS. Obdavčen je vsak dobitek, ki je bil pridobljen pri klasičnih igrah na srečo. Za dobitek se šteje vsako izplačilo dobitka, ne glede na obliko, v kateri je bil izplačan (v denarju, blagu, storitvah ali pravicah). Če je dobitek stvar, storitev ali pravica, se za namene obdavčitve kot vrednost pridobljenega dobitka upošteva njegova tržna vrednost, povečana s koeficientom davčnega odtegljaja, ki znaša 1,1765. V skladu z zakonom morajo biti vrednosti posameznih dobitkov določene že v pravilih klasične igre na srečo.

Klasične igre na srečo po Zakonu o igrah na srečo – ZIS so:

  • številčne loterije,
  • loterije s trenutno znanim dobitkom,
  • kviz loterije,
  • tombole,
  • lota,
  • športne napovedi,
  • športne stave,
  • srečelovi in druge podobne igre.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja