Go to Top

Humanitarna pomoč – ali vpliva na dohodnino in socialne transferje?

Humanitarna pomoč lahko vpliva na vašo dohodnino in socialne transferje, ki jih prejemate. V zadnjih dneh se državljani Slovenije soočajo s posledicami katastrofalnih poplav, ki so jim uničile premoženje, med drugim tudi do te mere, da so nekateri preko noči ostali brez svojega doma. V takšnih primerih, torej v primerih naravnih nesreč ali drugih nujnih primerih takih razsežnosti, pa v pomoč državljanom »skočijo« humanitarne organizacije, ki nudijo humanitarno pomoč.

Izračunajte si plačo!

Izplačilo humanitarne pomoči s strani humanitarnih organizacij

Na podlagi posledic, ki so Sloveniji povzročile obsežne poplave, številne humanitarne organizacije že zbirajo sredstva za pomoč ljudem, ki so jih prizadele katastrofalne poplave in tudi posledice teh poplav (plazovi ipd.). Humanitarne organizacije nato na podlagi prejetih sredstev, ljudem, ki so jih prizadele katastrofalne poplave, izplačajo humanitarno pomoč.

Ustanovite podjetje hitro in brezplačno!

Humanitarna pomoč se v skladu s trenutno veljavno zakonodajo NE šteje kot dohodek v sledečih primerih, če je ta pomoč:

  • v fizični obliki (kot npr. prehrana, vozički, higienski pripomočki ipd.),
  • v obliki denarnih sredstev, za katere je organizacija določila namen porabe sredstev (npr. pomoč zaradi poplav, sanacija hiše ipd.) ali
  • v primeru ko znesek prejetih denarnih sredstev ne presega meje preživetja, katera trenutno znaša 456,34 EUR za samsko osebo oz. 1.279,69 EUR za štiričlansko družino.

V navedenih primerih je torej fizična oseba za prejeto pomoč oproščena plačila dohodnine.

S.p. ali d.o.o. – kakšne so razlike?

pravno svetovanje

Koliko znašajo popoldanski s.p. prispevki 2023?

Plačilo dohodnine v primeru prejema humanitarne pomoči

Za primere, ko fizična oseba prejme humanitarno pomoč, ki ni v obliki oz. višini kot zgoraj navedeno, mora fizična oseba od prejete humanitarne pomoči plačati dohodnino. V tem primeru je vsem priporočeno, da humanitarno pomoč prejemajo zgolj od organizacije, ki ima status humanitarne organizacije, saj le te delujejo v javnem interesu na področju socialnega ali zdravstvenega varstva in je prejeta humanitarna pomoč oproščena plačila dohodnine.

Dnevnice 2023

Vpliv humanitarne pomoči na socialne transferje

Prejem humanitarne pomoči pa je povezan tudi s socialnimi transferji, saj je trenutno zakonsko urejeno tako, da tisti, ki bi želeli zaprositi za izredno denarno socialno pomoč zaradi posledic poplave, pa imajo na računu denar (humanitarno pomoč), prejet s strani humanitarnih organizacij, do izredne denarne socialne pomoči ne bi bili upravičeni.

Prejeta humanitarna pomoč vpliva tudi na višino socialnih transferjev, v primeru, če le ta ni bila podeljena na način, ki bi oproščala plačilo dohodnine (pomoč v fizični obliki ipd.) ali da znesek denarnih sredstev ne presega meje preživetja.

Vse o povračilu stroškov prevoza za delo

Druge vrste pomoči, ki so lahko oproščene plačila davka

Poleg humanitarne pomoči, lahko fizična oseba prejme solidarnostno pomoč s strani delodajalca, pri čemer je takšna pomoč oproščena plačila dohodnine, če je izplačana do višine 2.000,00 EUR.

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Podobno velja tudi za darila med fizičnimi osebami, kjer v primerih, ko ena fizična oseba obdaruje drugo fizično osebo in je predmet darila premično premoženje (npr. denar), se takšno darilo obdavči le, če je dano v višini nad 5.000,00 EUR. V primeru prejema darila do višine 5.000,00 EUR, prejemnik darila ni dolžan vložiti napovedi za odmero davka od prejetega darila.

V primeru, da pričakujete nakazilo humanitarne pomoči je zelo pomembno, da je v namenu porabe sredstev navedeno: sanacija po poplavi, sanacija strehe, oken in podobno, torej nekaj, kar nakazuje na pomoč po naravnih nesrečah.

Če imate dodatna vprašanja glede izplačila ali prejema humanitarne pomoči, se obrnete na naše pravne svetovalce. Na svetovanje se lahko naročite s klicem na 01 600 1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja