Go to Top

Gradbeništvo v Sloveniji raste: Zakaj ne bi registrirali katere izmed gradbenih dejavnosti?

Gradbeništvo v Sloveniji je v mesecu juniju zabeležilo 12,1 odstotno rast, kar je najvišja rast med državami Evropske unije. Kako pa so gradbene dejavnosti razvrščene v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD) in katere izmed njih morate registrirati, ko se odločite za ustanovitev podjetja?

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Kako poteka registracija podjetja?

Več informacij

Gradbeništvo raste v Sloveniji in Španiji ter na Slovaškem in Poljskem

Podatki Evropskega statističnega urada (Eurostat) kažejo, da je na letni ravni gradbeništvo najbolj cvetelo na Madžarskem (+27,2 odstotka), v Sloveniji (+21,2 odstotka), na Švedskem (+17,3 odstotka) in na Poljskem (+13,4 odstotka).

Podatki za mesec junij pa so za gradbeništvo v Sloveniji še bolj vzpodbudni. Med članicami, za katere je Eurostat imel podatke, so padec junija opazili v Nemčiji (-1,0 odstotka), Belgiji in Franciji (po -0,7 odstotka) ter Veliki Britaniji (-0,2 odstotka). Najvišjo rast gradbeništva pa so imele Slovenija (+12,1 odstotka), Španija in Slovaška (po +2,2 odstotka) ter Poljska (+2,1 odstotka).

Gradbeništvo kot dejavnost podjetja

Razmišljate o ustanovitvi podjetja? Se nameravate ukvarjati s katero izmed gradbenih dejavnosti? Bi denimo opravljali inštaliranje vodovodnih, plinskih in ogrevalnih napeljav ali pa pleskarska dela? Ustrezne dejavnosti vam bodo pomagali izbrati referenti VEM točke Data, kljub temu pa vam pred registracijo podjetja priporočamo, da obiščete naše brezplačno Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Prijava na izobraževanje

Gradbeništvo je v SKD razdeljeno v tri podkategorije: gradnja stavb, gradnja inženirskih objektov in specializirana gradbena dela. Pri tem so upoštevane tako nove gradnje kot obnovitvena dela, popravila, vzdrževanje, postavljanje montažnih stavb ali objektov na gradbišču in tudi gradnja začasnih objektov.

gradbeništvoSplošno gradbeništvo pomeni gradnjo kompletnih stanovanjskih in nestanovanjskih stavb ali pa gradnjo inženirskih objektov, kot so avtoceste, ceste, mostovi, predori, železniške proge, letališča, pristanišča in drugi vodni objekti, namakalni sistemi, kanalizacija, industrijski objekti, cevovodi in električni vodi, športni objekti itd.

V specializirano gradbeništvo spada gradnja delov stavb in inženirskih objektov ali pripravljalna dela za ta namen. Običajno gre za specializirana dela, ki zahtevajo posebno strokovnost, mehanizacijo ali opremo. Sem spadajo postopki, kot so pilotiranje, temeljenje, vrtanje vodnjakov za vodo, betonska dela, zidanje, tlakovanje, pokrivanje streh itd.

Registracija podjetja je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Med inštalacije pri gradnjah spada montaža vseh vrst napeljav, ki so potrebne za funkcionalnost stavbe. Denimo vodovodne napeljave, inštalacija sistemov za ogrevanje in klimatskih naprav, anten, alarmnih sistemov in podobnih električnih napeljav, inštalacija protipožarnih pršilnih sistemov, dvigal in tekočih stopnic itd. Vključena so tudi izolacijska dela, montaža ograj, vgradnja hladilnih sistemov, inštalacija razsvetljave in signalizacijskih sistemov za ceste, železnice, letališča, pristanišča itd.

V gradbeništvo sodi tudi dajanje gradbene mehanizacije z upravljavci v najem.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja