Go to Top

Gostovanje s telefonom v EU podaljšano! S 1.7. tudi izboljšave!

Gostovanje z mobilnim telefonom v državah EU podaljšano do 2032 z nekaj dobrodošlimi spremembami!

Gostovanje v mobilnih omrežjih po državah EU se je s 1. julijem nekoliko spremenilo. Potrošniška košarica dobrin se je razširila! Za evropske državljane bo mobilno gostovanje v EU tudi v naslednji desetih letih brezplačno.

Ustanovitev podjetja

Mobilno gostovanje »kot doma« po celotni EU, kot tudi EGP

Shema, po kateri s 1.7. poteka gostovanje, naj bi popotnikom po državah EU in državah Evropskega gospodarskega prostora (EGP) izboljšala obstoječo storitev in podaljšala izkušnjo telefonskega gostovanja »kot doma« za naslednjih 10 let. Izboljšave bi naj prinesle bolj jasno sliko glede zaračunavanja dodatnih stroškov, enakovredno hitrost mobilnega interneta ter jasno obveščanje glede možnosti klica v sili.

Informativni izračun plače

Mobilno gostovanje v tujini in t.i. »veleprodajne cenovne kapice« v veljavi od 1.7.!

Uredba vpeljuje tudi nove »veleprodajne cenovne kapice« ko gre za potrošnikovo gostovanje v državah EU. Te so določene za:

  • Gostovanje za podatkovne storitve pri 2 evra/gb leta 2022, 1,8 evra/gb leta 2023, 1,55 evra/gb 2024, 1,3 evra/gb leta 2025 in 1,1 evra/gb 2026 in 1 evro/gb od leta 2027 naprej;
  • Gostovanje za klice pri 0,022 evra/minuto v obdobju 2022–2024 in 0,019 evra/minuto od leta 2025 naprej;
  • Gostovanje za SMS sporočila pri 0,004 evra/SMS v obdobju 2022–2024 ter 0,003 evra/SMS od leta 2025 naprej.

Preberite tudi – Kaj je z julijem drugače glede prevoza na delo?

podjetniško svetovanje

Bi želeli zaslužiti z vašo idejo oz. hobijem?

Gostovanje in hitrost mobilnega interneta

Potrošniki imajo s 1. julijem pravico do enake hitrosti mobilnega interneta, kot ga koristijo v domačem omrežju. Tako bodo operaterji, v kolikor bo lokalno omrežje to omogočalo, morali potrošnikom z dostopom do 5G omrežjem, zagotoviti to tudi v državi kamor ti potujejo. Do nedavnega je sicer veljalo, da so telekomunikacijski operaterji potrošnike med gostovanjem priključili na omrežje z nižjo hitrostjo kot jo imajo doma. Na primer s 4G omrežja na 3G. Odslej z novimi pravili tako ne bo več mogoče. Razen v primeru, če operater tehnično ne bo mogel zagotoviti enake kakovosti storitev.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Nepričakovani visoki stroški, ki jih lahko prinese gostovanje

V primeru potovanja z ladjami ali letali, lahko mobilni aparati samodejno preskočijo na omrežje na krovu, kjer poteka prenos podatkov prek satelitov. Takšna situacija lahko privede do zelo visokih doplačil. Poleg obvestila v primeru povezave na takšno omrežje, bodo storitve prek takšnih omrežij morale biti samodejno prekinjene v primeru doseganja zneska 50 evrov (ali drugo v naprej določeno vsoto).

Popoldanski s.p. lahko odprete le ob redni zaposlitvi!

Gostovanje in samodejna sporočila z namenom obveščanja o številki za EU klic v sili – številka 112

Mobilni operaterji bodo morali najpozneje do junija 2023 strankam pošiljati samodejna sporočila za seznanitev o enotni številki EU za klic v sili 112. Obveščati jih bodo morali tudi o alternativnih načinih za dostop do služb za pomoč v sili.

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

V katerih državah deluje gostovanje po zgoraj omenjenih pravilih?

Gostovanje v državah EU je v primeru obiskov držav: Avstrija, Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Republika Ciper, Republika Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Španija in Švedska.

Države Evropskega gospodarskega prostora (EGP) pa so vse poprej naštete države EU ter Islandija, Lihtenštajn in Norveška.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja