Go to Top

Gospodarska rast 2023 – Evropska komisija zvišala napoved!

Gospodarska rast 2023 – Evropska komisija je za Slovenijo povišala napoved gospodarske rasti za leto 2023. Za koliko?

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

Kaj napoveduje Evropska komisija Sloveniji?

Gospodarska rast 2023 bi se naj v Sloveniji z 0,8 odstotka zvišala na 1 odstotek. To je napoved Evropske komisije. Za letos so pričakovanja pogojena z negotovostjo in zaostrovanjem finančnih pogojev. Po napovedih bi naj bila zasebna poraba skromna. Zaposlenost bi naj ostala na visoki ravni, nadaljevala pa naj bi se tudi rast plač. Rasle bodo tudi naložbe, ki jih bodo podpirale predvsem javne naložbe. Pospešila se bo tudi rast izvoza, uvoz pa bo ostal močan. Ne le, da napoved kaže, da se bo povišala gospodarska rast 2023, tudi za prihodnje leto je napoved optimistična. Evropska komisija je za Slovenijo za naslednje leto zvišala napoved gospodarske rasti z 1,7 odstotka na 2 odstotka.

Pretvorite vašo bruto plačo v neto z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Veste, kakšen regres vas čaka v 2023?

Kaj pa bo z inflacijo?

Poleg tega, da je napovedana višja gospodarska rast 2023, pa je Evropska komisija znižala napoved inflacije s 6,5 na 6,1 odstotka. Za leto 2024 pa napovedi ni spremenila. Inflacija bi naj takrat znašala 3,5 odstotka. Po napovedih Evropske komisije bi naj osnovna inflacija (ta ne upošteva cen energentov in hrane), ostala povišana zaradi splošne rasti cen in plač.

Preberite tudi – Kilometrina 2023, kakšni zneski veljajo?

Gospodarska rast 2023 – napoved zvišana tudi za EU-območje oz. območje evra

Gospodarska rast 2023 bi naj v območju evra znašala 0,9 odstotka, v celotnem EU pa 0,8 odstotka. To je napoved Evropske komisije. V prejšnji jesenski napovedi je bila za obe območji predvidena 0,3-odstotna rast. Na zvišanje napovedi je vplivalo več dejavnikov. Ravni zalog plina so nad povprečjem, veleprodajne cene pline so padle precej pod raven pred začetkom vojne v Ukrajini. Prav tako trg dela v Evropski uniji ostaja trden. Rekordno nizka pa je tudi raven brezposelnosti. Ob koncu leta 2022 je ta namreč znašala 6,1 odstotka. Napovedi tako kažejo, da bi se naj evropsko gospodarstvo izognilo recesiji, ki se je kot zelo verjetna omenjala še lani jeseni.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja