Go to Top

Gorski vodnik – dejavnost za vse letne čase

Gorski vodnik - dejavnost za vse letne čase - Data d.o.o.

 

Četudi so gore že pobeljene, je gorski vodnik zagotovo ena izmed dejavnosti, ki jo lahko opravljate skozi vse leto. Ste ljubitelj narave, gora, športa, obenem pa imate tudi občutek za delo z ljudmi? Ste vedeli, da se je dalo do leta 2015 gorsko vodstvo opravljati v okviru osebnega dopolnilnega dela? Berite dalje!

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Kako registrirati podjetje, kakšne oblike naj bo in koliko me bo stalo? Preverite na brezplačnem seminarju!

Več informacij

Vsa pričanja o rekordnem letu za število turističnih obiskov Slovenije letos in pričakovana nadaljnja rast števila obiskov nakazuje na to, da se bo najverjetneje tudi ponudba začela krepiti. Tudi reklamiranje države, kot zelene, aktivne in zdrave destinacije, krepi povpraševanje po turističnem povpraševanju za obisk gora in hribolazništvo.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Tukaj pa je najbolj izpostavljena naravna ponudba, ki jih Slovenija premore, in nenazadnje tudi izvajalci te turistične storitve. Tako je dober gorski vodnik zanimiv kot kader in kot podjetniška priložnost.

Gorski vodnikGorski vodnik kot dejavnost

Dejavnost gorskega vodnika dejansko pomeni trajno ali občasno pridobitno opravljanje vdenja oseb v gorskem svetu, tako po poteh kot v brezpotju, turnih smukah, plezalnih vzponih, po ledeniških turah ali tudi voditi strokovni pouk iz gorništva.

Gorsko vodništvo je regulirana dejavnost in se jo lahko opravlja le z gorskim vodnikom.

Potrebujete kadrovsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Izjemoma je dovoljeno vodenje oseb v gorskem svetu po poteh in v brezpotju, kjer ni potrebna uporaba vrvne tehnike in vodenje oseb na turnih smukih, kjer ni potrebno zavarovanje poti v zimskih razmerah.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Potreben je dokaz, da ste za vodenje primerni

Gorski vodnik je oseba, ki poklicno opravlja svojo dejavnost in je vpisana v Imenik gorskih vodnikov pri Združenju gorskih vodnikov Slovenije. Poklic lahko opravlja oseba samo, če je opravil vse predpisane izpite, strokovni izpit in je hkrati tudi vpisan v omenjen imenik. Obvezno je tudi enoletno pripravništvo ter komisijski preizkus ter dokazati ustrezna alpinistična predznanja.  Obvezno mora tudi dokazati psihofizične sposobnosti za opravljanje poklica z zdravniškim potrdilom pri specialistu zdravniku medicine dela in športa. Starostno se za vpis zahteva tudi dopolnitev osemnajstih let posameznika  in imeti najmanj srednješolsko izobrazbo.

Četudi si gore že pobeljene, je gorski vodnik zagotovo ena izmed dejavnosti, ki jo lahko opravljate skozi vse leto!

Klikni in deli

goreKot dokaz k vlogi za vpis v imenik mora tudi priložiti dokazilo o državljanstvu RS in o dokazila o nezgodnem zavarovanju in zavarovanju odgovornosti. Vpis v imenik pri Združenje gorskih vodnikov Slovenije se obnavlja vsako leto do prvega marca.

Gorski vodnik mora tudi med opravljanjem dejavnosti na vidnem mestu nositi znak in imeti pri sebi izkaznico, ki ju izda Združenje gorskih vodnikov Slovenije.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Zavarovanje za škodo

Gorski vodniki z licenco imajo, poleg morebitnih individualnih nezgodnih polic, svojo dejavnost zavarovano za primer odgovornosti so v skladu z Zakonom o Gorskih vodnikih preko skupne police ZGVS.

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Zaradi zaokrožitve ponudbe gostom se lahko znotraj te dejavnosti tudi opravljajo storitve prevoza izposoje opreme in druge podobne storitve povezane z dejavnostjo.

Nič več kot osebno dopolnilno delo

Z začetkom 2015 je prišlo tudi do spremembe Pravilnika o osebnem dopolnilnem delu in s tem so ukinili postavko občasnega lokalnega vodenja skupin in posameznikov ter prevozi na tradicionalni način. Tako ta dejavnost ni več zajeta v okviru osebnega dopolnilnega dela in se mora tako pridobitna dejavnost opravljati lahko le preko pogodb, registriranega s. p., zavoda ipd..

Prijava na brezplačno izobraževanje

Sezonska dejavnost - ali lahko odprem in zaprem s. p.?

Dejavnost je izredno sezonske narave, zato se bodoči podjetniki velikokrat vprašajo, če je možno sp. izven sezone zapreti. Tu je odgovor seveda pritrdilen.

Sam postopek izbrisa je bolj podrobno opisan v članku Kako poteka zapiranje s. p.

Zamrznitev dejavnosti? Ne, to ni mogoče, odpre pa se ponovno lahko po enakem postopku tudi vsakič po tem.

Pomembno je samo razmisliti o izgubi olajšav za prispevke, ki jih pridobite ob prvem odpiranju s. p., in jih zgubite ob morebitnem izbrisu s. p. znotraj obdobja koriščenja olajšave. Ni pa potrebno teh olajšav kadarkoli vračati, za razliko od morebitnih subvencij.

Pravna podlaga:

Prijava na brezplačno izobraževanje

DATA d.o.o

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj
 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja