Go to Top

FURS opozarja: uporabljajte nove eDavke

FURS opozarja vse zavezance poziva, naj začnejo uporabljati prenovljen portal eDavki

FURS opozarja, da bo stari portal namreč deloval le še do 30. septembra 2018.

Na FURS-u beležijo, da trenutno eDavke uporablja več kot 50.000 fizičnih oseb. Letos je denimo vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane (za izračun olajšave uporabite naš spletni kalkulator) preko sistema eDavki oddalo 40.196 zavezancev – 82,5 % več kot leto prej. Pričakujejo, da se bo trend povečanja uporabe sistema eDavkov še stopnjeval. Sicer pa trenutno sistem eDavki uporablja več kot 50.000 fizičnih oseb in vsi podjetniki in podjetja, ki morajo s FURS-om tako ali tako poslovati elektronsko na podlagi zakona.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Številne vidike poslovanja s FURS-om novim podjetnikom predstavijo že izkušeni svetovalci na VEM točki Data, kjer lahko hitro in brezplačno ustanovite podjetje. Poslovanje s FURS-om je namreč za mnoge sveže podjetnike kar velik zalogaj. Med drugimi podjetnikovimi obveznostmi vam ga predstavimo na brezplačnem seminarju Podjetnik sem – kaj pa zdaj?

Furs opozarja, po starem le še nekaj dni

fursJunija letos, ko smo javnost obvestili o prenovi portala eDavki, je FURS zavezancem omogočil »mehak« prehod na prenovljen portal. Dobra dva meseca sta bila namreč  za delo na voljo tako nov kot star portal. Kot so takrat napovedali, bo ta možnost ukinjena s 30. septembrom 2018. Od 1. oktobra dalje bo torej deloval samo še nov portal eDavki.

Čeprav nov portal eDavki deluje že od junija 2018, FURS opozarja, da še vedno veliko zavezancev za poslovanje z Finančno upravo RS uporablja star portal eDavki. Vse zavezance pozivajo, naj čim prej začnejo uporabljati prenovljen portal, saj bo stari že čez dober teden dni ukinjen in ga ne bodo mogli več uporabljati.

FURS opozarja, da si zavezanci za lažje delo na novem portalu lahko izberejo predstavljene barve grafičnih elementov. Za nemoteno delo si lahko uredijo tudi bližnjice do novega portala.

Vam elektronsko davčno poslovanje dviguje pritisk? Pri tem vam je lahko dober računovodja v veliko pomoč. Na Dati pa vam lahko pomagajo tudi naši izkušeni davčni svetovalci.

Prenova eDavkov se nadaljuje

Prenova eDavkov še ni zaključena. Konec leta bo fizičnim osebam na voljo mobilna aplikacija eDavki. Med novimi funkcionalnostmi bo mobilna aplikacija ponujala tudi personaliziran koledarček, preko katerega bodo zavezanci prejemali obvestila o svojih konkretnih obveznostih in pravicah.

V naslednjem letu se bo začela tehnična prenova eDavkov. Pri tem bodo postopoma uvajali številne poenostavitve, ki bodo zavezancem olajšale uporabo sistema. Med novostmi tako med drugim načrtujejo storitev za spletno prijavo in e-podpis SI-PASS, na podlagi katerega bodo lahko sistem eDavki nemoteno uporabljali vsi davčni zavezanci, ne glede na to kakšen računalnik ali operacijski sistem uporabljajo.

Prenova eDavkov bo podjetjem in podjetnikom v prihodnje omogočila tudi oddajanje davčnih obračunov. Samo še letos so jih morali za zaslužke v lanskem letu oddati prek programov Silvester Pelias (za pravne osebe) oziroma Silvester Fineus za s.p.-je.

eDavki za fizične osebe bolj enostavni

Sicer pa lahko fizične osebe brez dejavnosti že zdaj vrsto napovedi (obresti, najemnine, kapitalske dobičke, ugovor na informativni izračun dohodnine…) oddajo prek eDavkov tudi brez digitalnega certifikata. Registrirajo se z uporabniškim imenom in geslom prek računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega telefona.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja