Go to Top

Elektronsko osebno izkaznico boste 2024 lahko uporabljali po EU!?

Elektronsko osebno izkaznico, ki smo jo nedavno uvedli, bo kmalu moč uporabiti za dostopanje storitev javne uprave tudi v drugih državah članicah EU. Predvidoma že v sredini 2024! Takšne izkaznice uveljavljajo tudi drugod – ponekod bodo celo brezplačne!

Informativni izračun plače

Elektronsko osebno izkaznico smo lahko pričeli uporabljati že lani!

Elektronsko osebno izkaznico smo uvedli že v drugi polovici lanskega leta, vendar njenih polnih obljubljenih storitev takrat še nismo mogli uporabljati. Biometrična osebna izkaznica je šele v začetku letošnjega leta pridobila funkcionalnost aktivacije povezanega digitalnega potrdila. Obljubljena in reklamirana zamenljivost osebne izkaznice za zdravstveno izkaznico naj bi pričela delovati v aprilu. To pomeni, da bomo z elektronsko izkaznico lahko obiskali zdravnika ali dvignili zdravila v lekarni.

Informativni izračun dohodnine

Z elektronsko osebno izkaznico kmalu še več kot le k zdravniku!

Elektronsko osebno izkaznico bi lahko kmalu uporabljali v bolj širokem in mednarodnem smislu. Prvi zametki za vse-evropsko elektronsko osebno izkaznico segajo že v daljno 2019. Pospešeno uvajanje je sledilo v lanskem letu in načrt za vsesplošno uveljavitev digitalne identitete v EU vključuje tudi načrt, kjer naj bi elektronsko osebno izkaznico do konca desetletja uporabljalo že 80 % Evropejcev.

Veste, kakšen regres vam pripada v 2023?

podjetniško svetovanje

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Elektronsko osebno izkaznico bomo v EU kmalu nadgradili s popolno digitalno identiteto!

EU je spomladi pričela z pilotnimi projekti uveljavljanja prednostnih primerov uporabe popolne digitalne identitete za državljane držav članic EU. Tako naj bi kot Evropejci z elektronsko osebno izkaznico ali pametnim mobilnim telefonom lahko tudi izkazovali digitalno vozniško dovoljenje, profesionalne nazive in kvalifikacije ter koristili zdravstvene storitve na daljavo in plačevali storitve.

Prek nove t.i. »digitalne denarnice« pa naj bi Evropejci predvsem imeli svobodo in nadzor nad osebnimi informacijami ter tako nadzirali katere informacije posredujemo komu in kdaj.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Elektronsko osebno izkaznico uvajajo celo nekatere afriške države!

Tudi drugod po svetu lahko najdemo primere uveljavljanja digitalne identitete – predvsem poznani so modeli nordijskih in osrednjeevropskih držav. Digitalno identiteto in elektronsko osebno izkaznico napovedujejo tudi v Veliki Britaniji ter Kanadi.

Morda nekoliko manj pričakovano bodo med državami z uveljavljeno digitalno identiteto tudi države kot so Gana, Namibija in Bocvana. V Romuniji pa bodo te izdane celo na račun države, saj naj bi brezplačne elektronske osebne izkaznice po njihovem mnenju postale hitreje in širše sprejete s strani državljanov!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja