Go to Top

Ekološko kmetijstvo vse bolj razširjeno

Ekološko kmetijstvo je vse bolj razširjeno

Ekološko kmetijstvo je vse bolj razširjeno, vse več kmetov se odloča za ekološko pridelavo. Lani se je povečalo število ekoloških kmetij, večja je bila površina ekoloških kmetijskih zemljišč, več pa tudi živali v ekološki reji. V Sloveniji je bilo v letu 2017 3.190 oziroma skoraj 9 odstotkov več ekoloških kmetijskih gospodarstev kot v letu 2016.  Površina kmetijskih zemljišč, ki jih uporabljajo, je bila za 11 odstotkov večja kot leto prej. Od vseh kmetijskih gospodarstev jih je status »ekološki« imelo 4,6 odstotka. Ekološko kmetijstvo je torej še naprej v porastu.

Ekološko kmetijstvo – odlična ideja za posel

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Kmetije sicer lahko do dodatnega zaslužka pridejo z dopolnilnimi dejavnostmi na kmetiji. Vrste dopolnilnih dejavnosti in vse druge pogoje, vezane na njihovo opravljanje, predstavljamo v prispevku Dopolnilna dejavnost na kmetiji – priložnost za dodaten zaslužek. Pogoje sicer natančno določa Uredba o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji.

Kmet se lahko odloči tudi, da na svoji kmetiji opravlja katero izmed dejavnost, ki je zakonodaja ne uvršča med dopolnilne dejavnosti. V tem primeru mora ustanoviti podjetje. Kako poteka registracija podjetja in katere dejavnosti izbrati, razlagamo na brezplačnem seminarju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Lani manj eko sadja in več medu

ekološko kmetijstvoZaradi neugodnih vremenskih razmer v letu 2017 je bil pridelek ekološko pridelanega sadja le 46 %  letine 2016. A letos kaže veliko bolje, pravzaprav na rekorden pridelek, kot smo pisali pred kratkim. Število posameznih vrst živali v ekološki reji pa je bilo lani po podatkih Statističnega urada RS večinoma više kot v letu 2016 – za 3 do 5 odstotkov. Število čebeljih panjev se je povečalo kar za 20 odstotkov – čebelarstvo je v Sloveniji vse močnejši poslovni trend. Od ekoloških proizvodov živalskega izvora se je lani v primerjavi z letom 2016 poleg pridelave medu (za 48 odstotkov) povišala tudi prireja jajc (za 25 odstotkov).

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja