Go to Top

Državna poroštva dobila zeleno luč!

Državna poroštva so s sprejeto novo Uredbo o izvajanju ukrepa poroštva po Zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 (ZDLGPE) korak bližje izvajanju v praksi. S sprejetjem Uredbe so odpravljene še zadnje nejasnosti glede odobravanja kreditov, zavarovanih s poroštvom Republike Slovenije, ki so namenjeni zagotovitvi dodatne likvidnosti slovenskemu gospodarstvu.

PODJETNIŠKI SEMINARJI IN WEBINARJI

Se je tudi vaše podjetje zaradi koronavirusa znašlo v likvidnostnih težavah? Veste, da so vam na voljo subvencionirani krediti, ki jih razpisujeta Slovenski podjetniški Sklad in SID banka? Pišite nam na data@data.si! Pomagali vam bomo preveriti ali vaše podjetje izpolnjuje pogoje!

Informativni izračun plače

Kaj za državna poroštva določa uredba?

Želite, da izkušeni računovodja preveri ali izpolnjujete pogoje za državno pomoč? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Uredba o izvajanju ukrepa poroštva po Zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 je bila sprejeta v sredo, 23.6.2020.

Uredba določa:

  • do sprejetja posebne uredbe je izplačilo poroštvene obveznosti Republike Slovenije mogoče le v denarju;
  • pripravo priloge, ki podrobneje določa seznam dokumentacije, na podlagi katere bo SID banka vnaprej preverjala, ali so izpolnjeni pogoji za izpolnitev poroštvene obveznosti Republike Slovenije, kar še dodatno prispeva k nepreklicnosti in nepogojnosti poroštva, danega na podlagi ZDLGPE;

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Z Uredbo se SID banki naloži obveza, da na svoji spletni strani objavlja podatke o trenutni porabi poroštvene kvote. Slednje bo namenjeno transparentnosti in obveščanju bank o tem koliko poroštvene kvote po ZDLGPE (le-ta znaša 2 milijardi evrov) je še na voljo.

Državna poroštva – nepreklicnost in nepogojnost

Naknadna presoja s strani SID banke, ali je bila unovčitev poroštva upravičena, je omejena. V novi uredbi so tako uporabljene maksimalne možnosti v smeri nepreklicnosti in nepogojnosti poroštva, upoštevaje, da je poroštvo dano ex-lege in da dano poroštvo pomeni tudi državno pomoč.

Bruto neto plača

Državna poroštva so namenjena bankam ali hranilnicam, ki imajo sedež v Sloveniji, ali podružnicam bank države članice, ki imajo sedež v Sloveniji, in ki v skladu z zakonom o bančništvu lahko opravljajo bančne storitve na območju Slovenije, za zadolževanje kreditojemalcev.

O tem, katera podjetja so upravičena za državna poroštva ter kakšni so pogoji kreditiranja, so že pisali. Prispevek si lahko preberete TUKAJ.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja