Go to Top

Doplačilo do minimalne plače – po novem za sto tisoč zaposlenih?

Doplačilo do minimalne plače prejmejo delavci, ki imajo osnovno plačo, ki je nižja od zakonsko določene minimalne plače. Ta se z januarjem 2023 precej zvišuje. To pa tudi pomeni, da bo doplačilo do minimalne plače prejemalo več zaposlenih.

Registracija s.p. pri nas je hitra in enostavna!

Minimalna plača 2023 se je zvišala

Pisali smo že, da minimalna plača v 2023 po novem znaša 1203,36 evra bruto. V primerjavi z minimalno plačo 2022 se je za zvišala za dobrih 12 odstotkov. Lani je minimalna plača znašala 1074,43 evra bruto. V neto znesku tako minimalna plača 2023 za samsko osebo brez otrok znaša 878,48 evra. Kaj pa to pomeni za doplačilo do minimalne plače? Kdaj se izplača dodatek do minimalne plače? Minimalna plača se sicer v skladu z Zakonom o minimalni plači (ZMinP) usklajuje vsako leto januarja.

Koliko bo pa znašala vaša plača? Preverite z našim kalkulatorjem!

računovodsko svetovanje

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Doplačilo do minimalne plače bo prejemalo več zaposlenih

Zvišanje minimalne plače pomeni tudi, da bo doplačilo do minimalne plače prejemalo več zaposlenih. Uradnih podatkov o tem sicer ni. Po nekaterih neuradnih ocenah pa bi lahko ta številka bila celo okrog 100 tisoč zaposlenih. Doplačilo do minimalne plače sicer prejemajo zaposleni v različnih dejavnostih – ena izmed takšnih je recimo trgovinska.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Sindikati z dvigom minimalne plače zadovoljni, delodajalci ne

Delodajalske organizacije glede dviga minimalne plače (in posledično tega, da bo doplačilo do minimalne plače prejemalo več zaposlenih) niso zadovoljne. Med drugim opozarjajo na to, da se z dvigom minimalne plače rušijo sorazmerja plača, ki so nastala v podjetjih. Na drugi strani so sindikati želeli še višji dvig minimalne plače (za 18 %), a so delno zadovoljni tudi z dvigom za dobrih 12 odstotkov.

Mimogrede, imate glede obračuna plač kakšne dileme? V okviru plačljivega strokovnega svetovanja se lahko posvetujete z našimi računovodskimi, davčnimi in pravnimi svetovalci. Vam minimalna plača ni dovolj in bi ob redni zaposlitvi radi dodatno zaslužili? Potem lahko odprete popoldanski s.p. Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si za več informacij!

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja