Go to Top

Domena.si je 1. aprila praznovala 30-letnico!

Domena.si – 1. aprila 2022 je minilo 30 let od kar je v uporabi

Domena.si je bila uradno registrirana 1. aprila 1992. To pomeni, da smo včeraj »praznovali« 30 let, odkar je Slovenija dobila svojo digitalno identiteto. Mimogrede, če razmišljate o ustanovitvi podjetja – storite to na naši Data točki! Za vas smo na voljo na 01/600-1530 in na data@data.si.

Informativni izračun plače

Slovenija med prvimi državami na svetu, ki se je povezala na internet

Slovenija je bila konec novembra 1991 med prvim državami na svetu, ki se je povezala na internet. Dokaj hitro je bila tudi registrirana domena.si. Uradni datum, ko je bila domena.si registrirana pri organizacija IANA, je 1. april 1992. Na Akademski in raziskovalni mreži Slovenije (Arnes) ta dan štejejo kot uradni rojstni dan. Sprva je bila domena.si uporabljena za prenos tistih nekaj domen, ki so bile pred tem registrirane na .yu (jugoslovanska domena).

Odprtje s.p. lahko opravite na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

pravno svetovanje

Preberite tudi – dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Želeli domeno .sl, a je na koncu bila izbrana domena.si

Prva internetna povezava v Sloveniji je sicer bila vzpostavljena 27.11.1991 v laboratoriju za odprte sisteme in mreže na IJS. Takrat so paketke IP-ja iz Ljubljane poslali v usmerjevalnik na Inštitut za fiziko in matematiko v Amsterdamu in od tam naprej po tedaj obstoječem internetnem omrežju. Ko je razpadla Jugoslavija, je domena .yu prešla na novonastalo Slovenijo, saj so z jugoslovansko domeno upravljali v Ljubljani. Z osamosvojitvijo se je pojavila tudi težnja po svoji domeni. Prva želja je bila, da bi registrirali domeno.sl, a je bila na koncu izbrana domena.si, saj je domeno.sl »vzela« Sierra Leone.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Domena.si – kdo je skrbel oz. kdo skrbi za njo?

Dvoznakovne oznake podeljuje mednarodna organizacija za standardizacijo ISO, ki ima sedež v Ženevi. Na podlagi tega standarda se uporabljajo tudi oznake držav poštnih storitvah ter v potnih listih. 7. 5. 1992 je bil ustanovljen Javni zavod Arnes, ki je med drugim upravljal slovenski naslovni prostor (koda SI oz. domena.si) v računalniških mrežah. Danes za je domena.si »v rokah« Register.si, ki upravlja bazo vseh domen in oseb, ki so te domene registrirali. Tam tudi dobite še bolj podrobne informacije glede domene.si.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja