Go to Top

Domači “SPA center”? Seveda, a z ustrezno registracijo dejavnosti!

V današnjem času centrov za sproščanje in lepotičenje kar mrgoli, mnogi pa se v zadnjih časih raje poslužujejo manjših, intimnejših salonov, kjer je število obiskovalcev omejeno. Preverite pogoje, če želite imeti "domači SPA center".

prednosti_slabosti_samozaposlitve hobi Abeceda poslovanja

Če bi želeli imeti registrirano dejavnost, ki bi vašim strankam nudile masaže, različne kopeli, savne in podobno, vse te dejavnosti sodijo pod eno dejavnost, in sicer 96.040 Dejavnosti za nego telesa, razen če gre za fizioterapevtske masaže, ki spadajo pod 86.909 Druge zdravstvene dejavnosti. Kaj podrobno te dejavnosti zajemajo in česa ne, pišemo spodaj.

Prijava na brezplačno izobraževanje Zasluži denar s hobijem in idejo

Prvi korak: namembnost prostorov

SPA center

Gremo lepo po vrsti. Če imate veliko hišo in bi na primer v kleti želeli imeti t. i. SPA center, boste najprej morali spremeniti namembnost prostorov. Ker gre v hiši prvotno za stanovanjske površine, bo prvi korak ta, da se namembnost stanovanjskih prostorov spremeni v poslovni prostor. Postopek se ureja  na Upravni enoti v kraju, kjer je hiša v službi za prostorsko urejanje na UE. Podrobneje smo o tem pisali v Kako lahko vaše domače okolje postane poslovni prostor?

Drugi korak: minimalni zdravstveni pogoji

Drugi korak k tem, da bi doma imeli SPA center, je ta, da vaš prostor ustreza določilom Pravilnika o minimalnih sanitarno zdravstvenih pogojih za opravljanje dejavnosti higienske nege in drugih podobnih dejavnosti.

V skladu s Pravilnikom mora poslovni prostor za domači SPA center ustrezati zahtevam glede velikosti, razporeditve, izvedbe in opremljenosti delovnih in pomožnih prostorov, v katerih mora biti omogočeno učinkovito čiščenje in razkuževanje, učinkovito naravno ali umetno prezračevanje ter primerna osvetlitev, hkrati pa mora biti preprečena navzkrižna kontaminacija med posameznimi postopki.

V kolikor bi želeli imeti tudi npr. domači jacuzzi, pa boste morali pridobiti tudi vodno dovoljenje.

Ušli pa ne boste niti spoštovanju določil iz varstva in zdravja pri delu in ocene tveganja.

Prijava na brezplačno izobraževanje Prednosti in slabosti samozaposlitve

Tretji korak: izobrazba?

Za SPA center in dejavnosti za nego telesa, ki niso fiziterapija, ni predpisane kakšne posebne izobrazbe.

Običajno pa bodoči podjetniki naredijo kakšen tečaj masaž, tudi za savno, če želijo postati t. i. mojstri savnanja, ki izvajajo terapije z vrtinčenjem zraka v savni, prav tako neko znanje potrebujejo, če želijo ljudem nuditi vso podporo za oblikovanje telesa.

Preverite še, kaj registrirati za domače oblikovanje nohtov.

Registracija s. p. je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Četrti korak: kaj registrirati?

Najprej se boste mogli odločiti za registracijo oblike podjetja. Lahko gre za redni, lahko za popoldanski s. p., lahko pa tudi za d. o. o. O razlikah med rednim in popoldanskim s. p. smo že pisali, prav tako o tem, kakšni so prispevki za nekoga, ki prvič odpira s. p.

96.040 Dejavnosti za nego telesa

Sem spada:

  • dejavnosti za izboljševanje telesnega počutja in za sprostitev, ki jih opravljajo turške kopeli, savne in parne kopeli, solariji,
  • saloni za hujšanje, saloni za masažo (razen fizioterapevtskih) ipd.

Sem ne spada:

86.909 Druge zdravstvene dejavnosti

V ta podrazred spadajo dejavnosti za človekovo zdravje, ki se ne opravljajo v bolnišnicah ali ki jih ne opravljajo zdravniki, temveč drugi zdravstveni delavci, usposobljeni za delo s pacienti (babice, fizioterapevti, psihoterapevti ipd).

Dejavnosti se lahko opravljajo v zdravstvenih domovih, na klinikah (razen bolnišnic), zasebnih ordinacijah, na domovih pacientov ipd.

Sem spada jo dejavnosti zdravstvene nege, babištva, fizio- in delovne terapije, logopedije, psihoterapije, dietetike in podobno.

Prijava na izobraževanje Abeceda poslovanja

Katere dejavnosti še lahko registrirate?

Tudi naknadno lahko kadarkoli, in to povsem brezplačno, na VEM točki, vključno z VEM točko DATA, doregistrirate dejavnosti. Denimo:

  • 85.590 Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje če bi v vašem domačem centru nudili predavanja strokovnjakov;
  • 82.300 Organiziranje razstav, sejmov, srečanj, za prodajo denimo čajev, krem
  • 46.170 Posredništvo pri prodaji živil, pijač, tobačnih izdelkov;
  • 46.180 Specializirano posredništvo pri prodaji drugih določenih izdelkov.

Ko se boste nato odločili za registracijo podjetja ali samostojne dejavnosti, vam bodo pri izbiri prave dejavnosti pomagali tudi naši svetovalci na točki VEM. Ves postopek registracije je brezplačen, hiter in enostaven, pri njem pa vam pomagajo naš referent na točki VEM. Svoj termin si lahko rezervirate na 01 600 1530 ali preko elektronske pošte data@data.si

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja