Go to Top

Delovno dovoljenje za tujce

Delovno dovoljenje in dovoljenje za prebivanje sta v Sloveniji združeni v enotno dovoljenje za prebivanje in delo, je postopek pridobivanja odobritve za delo in življenje tujca v Sloveniji krajši, odobrenih pa je bilo tudi več kot v letu prej.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Po spremembi oziroma uveljavitvi novega Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev ter spremenjenih določbah Zakona o tujcih, ki določajo izdajo enotnega dovoljenja za prebivanje in delo, se je v lanskem celotnem letu povečalo število izdanih dovoljenj za prebivanje zaradi zaposlitve ali dela, zatrjujejo na Ministrstvu za notranje zadeve, ki spremlja izdajanje teh dovoljenj. Spremembe pri tem, kako se izdaja nekdanje delovno dovoljenje in dovoljenje za prebivanje, zdaj enotno dovoljenje za prebivanje in delo, so vstopile v veljavo 1. septembra 2015.

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Poznate slovensko zakonodajo? Veste, kaj je dovoljeno in kaj ne in po čem vas bo ob obisku najprej povprašal kakšen inšpektor?

Več informacij

V letu 2014 je bilo izdanih 4.250 dovoljenj za prebivanje zaradi zaposlitve ali dela, v letu 2015 pa 5.627 prvih dovoljenj za začasno prebivanje iz razloga zaposlitve ali dela. »Od tega je bilo od 1. 9. 2015 do 31. 12. 2015 izdanih 2.205 dovoljenj, kar predstavlja slabih 40 odstotkov vseh prvih dovoljenj za začasno prebivanje zaradi zaposlitve ali dela,« so sporočili iz Ministrstva za notranje zadeve. Največ enotnih dovoljenj – 666 – je bilo izdanih oktobra 2015.

Pomagamo vam pri vseh postopkih povezanih z odpiranjem podružnic tujih podjetij in podjetij tujih lastnikov pri nas.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Novo enotno t. i. delovno dovoljenje tujci dobijo vsaj mesec prej

Čas, v katerem se po novem izda enotno dovoljenje, še ni bil izmerjen, vendar pa je, kot pravijo na ministrstvu, »postopek izdaje enotnega dovoljenja bistveno krajši že zaradi enotne vloge«. Prav tako tujcu ni več treba čakati na odločitev Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ) o tem, ali mu bodo izdali delovno dovoljenje, in šele nato vložiti prošnjo za izdajo dovoljenja za prebivanje.

delovno dovoljenje

 

Po novem v postopku izdaje enotnega dovoljenja ZRSZ in upravna enota odločata istočasno. Upravne enote ne čakajo na odločitev zavoda, pač pa v tem času že vodijo postopek ugotavljanja izpolnjevanja pogojev glede prebivanja, pojasnjujejo na ministrstvu in dodajajo: »Po naši oceni se je čas izdaje dovoljenja, ki tujcu omogoča zaposlitev ali delo in prebivanje, v povprečju skrajšal vsaj za 30 do 40 dni.«

Spremembe zakonodaje so skrajšale postopek za delo in zaposlitev tujcev v Sloveniji.

Klikni in deli

Podjetje Data d. o. o. nudi tujcem celovito storitev ustanovitve podjetja in pridobivanja enotnega dovoljenja  za prebivanje in delo. Ekipa, ki bo poskrbela za celoten postopek je na voljo na 01 600 1530 ali na data@data.si

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja